Hlavní obsah

Šestiletou Drahušku nutili chodit po žhavých uhlících

Právo, Stáňa Seďová

Nemilosrdné a kruté zacházení musela snášet teprve šestiletá Drahuška, která žila v pěstounské péči u své babičky v městě při západní hranici Prahy. Jen pár dní poté, co utichl neuvěřitelně krutý případ týrání Dominika z Brna, se tak nedaleko Prahy objevil další otřesný příklad toho, jak brutálně mohou zacházet vlastní příbuzní s malými dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V lednu letošního roku dívenku přivedla babička do jednoho ze středočeských zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s tím, že už se o ni nemůže starat. Drahuška byla v tak zuboženém stavu, že ji vychovatelé nechali okamžitě odvézt do nemocnice.

„Lékaři nejprve chtěli holčičce kvůli rozsáhlým omrzlinám amputovat dolní končetiny. Při ošetřování jí na chodidlech také nalezli drobné popáleniny, které zřejmě způsobilo chození po žhavých uhlících. Lékařům se nakonec povedlo nožičky dívence zachránit. Po několika dnech se její stav zlepšil a byla propuštěna,“ svěřil Právu otřesný případ týraného děvčátka zdroj, který si nepřál být jmenován.

Podle informací z okolí rodiny se tohoto krutého zacházení měli dopouštět synové babičky děvčátka, tedy její strýcové.

V rodině byla ponechána další dívka

V současné době je malá Drahuška už v bezpečí – v péči vychovatelů v Klokánku. Žádná obvinění jejích trýznitelů ovšem zatím nepadla.

„Mohu potvrdit informace, že nám byl takovýto případ nahlášen. Oznámení jsme dostali poslední týden v lednu. Případ si převzala kriminální služba Praha-západ. Nyní jsme ve stadiu prověřování a více se k události nebudeme vyjadřovat. Podrobnější informace poskytneme za zhruba 14 dnů, až bude přítomna vyšetřovatelka, která má případ na starost a nyní je mimo úřad,“ řekla mluvčí policistů Praha-západ Markéta Johnová.

Toto zdržení by však podle informací, které se podařilo deníku Právo zjistit, mohlo ohrozit sestru Drahušky, která v rodině své babičky zůstala. O dva roky starší dívenka byla totiž v rodině ponechána s tím, že v jejím případě k týrání nedošlo.

Situaci v této rodině sleduje oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v Černošicích. „Ano tento případ spadá pod nás a monitorujeme ho, ale více vám podle zákona říci nemohu,“ vyjádřila se jedna z referentek úřadu OSPOD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám