Hlavní obsah

Kvůli skandálu přestal německý ministr používat titul

Berlín

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg přestal dočasně používat titul doktora práv. Čelí skandálu, že část své dizertační práce z roku 2006 opsal, neboť neuvedl všechny zdroje převzatých pasáží. Ministr ale nadále odmítá, že by jeho dizertace byla plagiátem, píše BBC.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg

Článek

Ministr dosud zaujímal tvrdý postoj a vše popíral. Po čtvrteční předem neohlášené návštěvě Afghánistánu, která mu umožnila vyhnout se médiím, už ale nejel přednést projev na předvolební shromáždění v Sasku-Anhaltsku a sešel se s kancléřkou Merkelovou. Ta mu řekla, že jej podrží, pokud se omluví.

Média se mezitím vyřádila v tom, jak měnila přídomek nadějnému politikovi s šlechtickým původem. Televize ZDF změnila zu Guttenberg na zu Copyberg a list Tageszeitung na zu Googleberg.

Skandál se navíc rozrůstá, protože se ukázalo, odkud odevšad pocházejí „vypůjčené“ pasáže. Mezi jiným je tam odstavec ze stránek amerického velvyslanectví, další pasáž je doslova převzata z novinového článku a jiné z veřejné přednášky.

Univerzita v Beyreuthu, kde ministr získal doktorát, mu dala 14 dní na to, aby obvinění vyvrátil. Opoziční sociální demokraté požadují, aby ministr odstoupil v případě, že se obvinění prokáží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám