Hlavní obsah

Nejrozšířenějším počítačovým virem je už přes dva roky zákeřný červ Conficker

Novinky, Miloslav Fišer

Zákeřný počítačový červ Conficker úspěšně napadá počítače s operačním systémem Windows již od konce roku 2008. Přestože Microsoft bezprostředně po objevení viru vydal speciální záplatu, která systém ochrání, Confickeru se stále daří napadat nové a nové počítače.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Conficker vévodí tabulce nejrozšířenějších počítačových virů již dva roky. V lednu podle statistik antivirové společnosti Eset dosahoval pětiprocentního podílu mezi všemi detekovanými hrozbami.

Zatímco první verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům.

Na druhém místě se umístil INF/Autorun. Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média. Třetí příčku obsadil malware Win32/Agent, který vykrádá data z infikovaných počítačů. [celá zpráva]

Počítačový virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety
Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám