Hlavní obsah

Indií otřásá skandál s prodejem licencí na mobilní sítě

– Dillí
Novinky, ČTK, Times Of India

Skandál s prodejem telekomunikačních licencí za pakatel v Indii už stál křeslo ministra a ohrožuje vládu. V pátek ráno byla provedena razie v televizi napojené na koaličního partnera vládnoucího Indického národního kongresu (INK), Drávidské pokrokové federace (DMK).

Článek

Společnosti napojené na telekomunikační firmy, které policie vyšetřuje v souvislosti s koupí mobilních licencí za mizivé ceny, zaplatily 47 miliónů dolarů televiznímu kanálu Kalaignar TV, který vede rodina předsedy Drávidské pokrokové federace (DMK) Muthuvala Karunanidhiho.

Skandál kolem prodeje mobilních telefonních licencí v zemi s nejrychleji se rozvíjejícím mobilním telefonním trhem na světě už stál křeslo ministra telekomunikací, který byl počátkem února obžalován. Otřásá se ale i samotná důvěra v premiéra Manmóhana Singha, který čelí obviněním, že vede zkorumpovanou vládu. Skandál Indii připravil o miliardy dolarů zisků a mohl také odradit část investorů.

Ozvěny korupčního skandálu ovlivnily poslední zasedání indického parlamentu, které přerušily protesty opozice požadující důkladné vyšetření telekomunikačních licencí. Tím bylo zablokováno přijetí důležitých reformních zákonů.

Od začátku letošního roku stáhli zahraniční investoři stovky milionů dolarů z indické burzy; přímé zahraničí investice mírně klesají už tři roky po sobě. Podle analytiků k tomuto trendu přispívá právě korupce v Indii.

INK může poslední vyšetřování způsobit další problémy, protože bez DMK nemůže vládnout, neměla by většinu. Pokud by DMK oslabila, nemusel by INK být po volbách schopen sestavit vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám