Hlavní obsah

Lidé prohráli vědomostní souboj se superpočítačem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní třídenní souboj "člověka proti stroji" je u konce. Vědomostní klání v soutěži Jeopardy vyhrál superpočítač Watson sestrojený firmou IBM. Ten porazil své lidské konkurenty drtivě, za správné odpovědi získal dohromady více než oba konkurenti dohromady, napsala agentura Reuters.

Článek

Superpočítač Watson, pojmenovaný podle bývalého ředitele společnosti IBM Thomase Watsona, za své odpovědi získal 77 147 dolarů (1,4 miliónu korun). Bývalý šampion Ken Jennings, který v Jeopardy zaznamenal rekordních 74 vítězství v řadě, si odnesl 24 000 dolarů (431 000 korun) a Brad Rutter, který v dějinách soutěže získal nejvyšší celkovou výhru, si přišel na 21 600 dolarů (388 000 korun).

Po prvním kole soutěže se ještě zdálo, že lidé mají proti počítači šanci - Watson i Rutter měli oba 5000 dolarů. Nakonec ale superpočítač dominoval. Watson předvedl nejen encyklopedické znalosti v řadě oborů, od starověkých jazyků až po módní návrhářství, ale dokázal, že si poradí i s méně konkrétními otázkami. Například na nápovědu "Špatní dělníci na něj svalují vinu" správně odpověděl "nářadí".

Souboj ale ukázal i na nedostatky počítače. Některé byly faktické - Watson třeba nevěděl, že Slovinsko, jedna ze zemí bývalé Jugoslávie, je členskou zemí Evropské unie. Spíše ale chyboval, když odpovídal na dvojsmyslné otázky nebo slovní hříčky. V prvním kole například na otázku po synonymu, které vyjadřuje "módní eleganci" a zároveň "skupinu studentů" odpověděl slovem "chic" (vkusný) namísto "class" (třída, úroveň).

V souboji člověka a počítače šlo kromě cti také o milión dolarů (18 miliónů korun). Ten si odnesl Watson a firma IBM ho chce věnovat na charitu. Jennings a Rutter si za druhé a třetí místo přišli na 300 000 a 200 000 dolarů.

Jennings ke své poslední odpovědi připsal, že "vítá nadvládu našich nových počítačových vládců", čímž dal najevo jednu ryze lidskou schopnost - smysl pro humor. Vedle této výhody se lidé mohou utěšovat ještě tím, že to jsou právě oni, kdo Watsona stvořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám