Hlavní obsah

Suezským průplavem chtějí po letech proplout válečné lodě Íránu, varoval Izrael

Novinky, rei
Káhira

Egyptská vojenská rada, která dočasně vládne v Egyptě, řeší první nevítaný diplomatický střet. Izrael oznámil, že se Suezským průplavem poprvé od roku 1979 chystají proplout dvě íránské válečné lodě, které směřují do Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Nápis Vítejte v Egyptě zdraví posádky lodí na břehu Suezského průplavu.

Článek

Jeruzalém nazval plán Íránců použít jednu z nejvytíženějších vodních cest na světě a klíčový zdroj příjmů pro egyptskou ekonomiku provokací. Lodě mají právo Suezským průplavem proplout, nicméně to není scénář, o který by egyptští vojenští představitelé mohli stát.

Egypt byl první arabskou zemí, která se židovským státem uzavřela v roce 1979 mír, a je hlavním spojencem USA na Blízkém východě. Vojenská rada po odchodu prezidenta Husního Mubaraka z minulého týdne oznámila, že bude respektovat stávající mezinárodní závazky.

Foto: Profimedia.cz

Americká loď USS Eisenhower proplouvá Suezským kanálem

Izraelci varovali, že se íránské válečné lodě chystají Suezským průplavem proplout ve středu v noci, což se nestalo. „K tomu, aby válečné lodě propluly průplavem, je třeba povolení ministerstev obrany a zahraničních věcí, to platí pro válečnou loď kterékoliv země,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného egyptského představitele, který dodal, že úřady žádnou žádost z íránské strany nezaznamenaly.

Americké námořnictvo oznámilo, že dvojici íránských lodí v Rudém moři sleduje. Mluvčí ministerstva zahraničí PJ Crowley odmítl potvrdit, že jde o válečné lodě a neupřesnil ani jejich polohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám