Hlavní obsah

Mubarak nařídil armádě střílet do demonstrantů, vojáci neposlechli

Novinky, rei

Ačkoliv egyptský prezident Husní Mubarak odstoupil na nátlak ulice minulý týden, podle blízkovýchodního dopisovatele britského deníku The Independent Roberta Fiska, byl však zlomovým datem pro 30 let trvající Mubarakův režim předposlední lednový den. Mubarak podle něj nařídil armádě demonstranty na káhirském náměstí rozehnat, ale vojáci ho neposlechli.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Protestující před obrněným vozidlem s vojáky na káhirském náměstí Tahrír

Článek

Fisk v reportáži pár hodin před Mubarakovou rezignací popisoval zklamání demonstrantů z prezidentova posledního projevu, z něhož vyplynulo, že z úřadu odejít nehodlá. Vykreslil, jak na káhirském náměstí Tahrír jeden z vojáků spontánně zahodil svoji zbraň a přidal se k nespokojenému davu.

„V uplynulých dvou týdnech jsme viděli mnoho podobných postojů, ale kritická chvíle nastala 30. ledna večer, když Mubarak nařídil egyptské 3. armádě demonstranty na náměstí Tahrír rozdrtit tanky po nízkém přeletu bojových letadel F-16,“ napsal Fisk. Spousta velitelů tanků se ale prý zbavovala vysílaček, chopila se svých mobilů a volala domů pro radu, jak se zachovat. „Otcové, kteří sloužili celý život v armádě, synům řekli, aby neposlechli,“ dodal Fisk.

Fisk se během protestů nacházel v Káhiře. Zdroj informací o nařízeném armádním zásahu nezmínil.

Britský novinář a publicista je blízkovýchodním zpravodajem více než 30 let. Za svou kariéru mohl také vést třikrát rozhovor s Usámou bin Ládinem. Napsal množství knih, mimo jiné o válce v Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám