Hlavní obsah

Dočasný šéf Egypta byl proti reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Pětasedmdesátiletý polní maršál Mohamad Husajn Tantaví, který stojí v čele nejvyšší vojenské rady, jež převzala po demisi prezidenta Husního Mubaraka vládu v Egyptě, byl proti ekonomickým reformám. Plyne to z amerických diplomatických depeší, které poskytl server WikiLeaks novinám Daily Telegraph.

Článek

Depeše z března 2008 pochybuje o tom, že by mohl maršál napomoci demokratizaci země: „Tantaví se stavěl jak proti ekonomickým, tak proti politickým reformám, které vnímal jako erozi centrální moci. Především se obává o národní jednotu a staví se proti politickým iniciativám, které vidí jako povzbuzení pro politické a náboženské štěpení egyptské společnosti.“

Podle depeše se stavěl maršál také proti ekonomickým reformám, které prosazoval prezident Husní Mubarak: „Tantaví je přesvědčen, že plány na ekonomické reformy v Egyptě zvýší sociální nestabilitu a oslabí kontrolu egyptské vlády nad cenami a produkcí.“

Odmítal také dodávky vojenského materiálu výměnou za ústupky v oblasti lidských práv.

Další depeše ze září 2008 zase ukázala, že armáda postupně ovládla ekonomiku „Naše kontakty nám řekly, že společnosti vedené vojáky, často generály ve výslužbě, jsou aktivní v odvětvích, kde se obchoduje s vodou, olivovým olejem, cementem, ve stavebnictví a často také provozují hotely."

Tantaví byl potvrzen v roli dočasné hlavy státu na konci minulého týdne poté, co Mubarak utekl z Káhiry do Šarm aš-Šajchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám