Hlavní obsah

Krajská zdravotní vyhodila primáře mostecké chirurgie kvůli rozhovoru v tisku

Most

Vedení Krajské zdravotní (KZ), pod kterou spadají krajské nemocnice v Ústeckém kraji, v úterý propustilo primáře chirurgie v Mostě Sášu Štemberu. Poškodil prý dobré jméno KZ v rozhovoru pro noviny o situaci na mostecké chirurgii. Podle lékařky a senátorky za Mostecko Aleny Dernerové (Severočeši.cz) ale mohlo jít o zástupný problém. Štembera totiž vypovídal na policii v případu nákupu předražených přístrojů do Krajské zdravotní.

Článek

Podle oficiálního vyjádření KZ k primářově propuštění bylo důvodem výpovědi hrubé porušení pracovní kázně, porušení platných směrnic společnosti a pracovního řádu Krajské zdravotní.

"Způsob komunikace pana Štembery je pro nás nepřijatelný a poškozující dobré jméno společnosti. Od jeho komentářů typu 'lékaři to měsíc na pracáku vydrží, ale zdravotnictví se zhroutí a lidé budou umírat...' se distancujeme, považujeme je za neodpovědné a neetické," uvedl mluvčí KZ Jiří Vondra. V kompetenci primáře Štembery podle něj nebylo informovat veřejnost o situaci způsobem, který by se dal prezentovat jako šíření poplašné zprávy.

Je to pro mě hrozné sdělení, protože začínám postrádat principy demokracie. My začínáme žít v totalitě a to je velmi špatně.

S propuštěním primáře nesouhlasí mostecká lékařka a senátorka Alena Dernerová. "Je to pro mě hrozné sdělení, protože začínám postrádat principy demokracie. My začínáme žít v totalitě a to je velmi špatně. Protože pan primář Štembera řekl jedině pravdu. Pokud by lékaři odešli, může být ohroženo zdraví pacientů. Nevidím v tom nic špatného a sama bych neodpověděla jinak," řekla Dernerová.

Štemberu okamžitý vyhazov po 36 letech práce překvapil, protože i opilecké excesy jiných zaměstnanců se prý dosud řešily standardnější cestou. "Ale nejvíc mě štve, že tímhle likvidují opozici. Je tu pořád pár primářů mého věku, kteří to chápou jinak než jen jako zaměstnání a zdroj peněz," řekl Štembera. Přiznal, že s fungováním Krajské zdravotní nesouhlasí, mimo jiné proto, že sloučení nemocnic přineslo růst cen při nákupech místo očekávaného snížení.

Potvrdil, že kvůli předraženým nákupům vypovídal na policii. "Ano, vypovídal jsem, a dokonce jsem byl podle policistů asi jediný. Ale že to souvisí s tím vyhazovem, to je jenom konstrukce," dodal.

"Důchod? Nechce se mi jen tak utéct"

V jednašedesáti letech teď teprve začíná přemýšlet o tom, co bude dělat, možná prý odejde do důchodu. "Ale nechce se mi od těch problémů jen tak utéct," dodal. V roce 2010 neúspěšně kandidoval do Senátu za TOP 09, tehdy prohrál právě s Dernerovou.

Propuštěný lékař se chce s Krajskou zdravotní soudit. "Nedali mi šanci, abych cokoli vysvětlil, okomentoval. Nedali mi výstrahu, ale rovnou dekret o výpovědi ze zaměstnání," řekl serveru iDnes.cz Štembera.

Z pěti nemocnic KZ zatím odchází 109 z celkových 820 lékařů, tedy asi 13 procent. Nejvíce jich hodlá opustit Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, výpověď jich tam podalo 51 ze 354. Z mostecké nemocnice chce odejít 38 ze 152 lékařů, z teplické 18 ze 126 a v Chomutově jeden ze 123 lékařů. V Děčíně žádný lékař z celkových 76 výpověď nepodal.

Stoprocentním vlastníkem Krajské zdravotní je Ústecký kraj. Firma nyní zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je 2800 a lékařů 820. Nemocnice má v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám