Hlavní obsah

Italská vláda vyhlásila kvůli imigrantům stav humanitární tísně

– Řím

Italská vláda byla v sobotu nucena vyhlásit stav humanitární tísně. Důvodem mají být tisíce imigrantů ze severní Afriky, kteří do země přijíždějí. Řím již v pátek požádal o pomoc Evropskou unii. Tyto kroky mají umožnit rychlejší přijetí opatření, díky kterým se bude dát těmto masovým přílivům přistěhovalců čelit.

Foto: Profimedia.cz

Tuniští imigranti přijíždějí na italský ostrov Lampedusa ve velkém.

Článek

Od středy připlulo k italským břehům podle několika zdrojů téměř 3000 imigrantů, především z Tuniska. Jen v noci na dnešek jich přibylo více než 250. V pátek Itálie požádala o pomoc Evropskou unii a varovala před nebezpečím humanitární krize.

Ministr vnitra Roberto Maroni a ministr zahraničí Franco Frattini vydali společné prohlášení, v němž vyzvali k naléhavé schůzce Rady pro justici a vnitřní záležitosti EU.

Itálie požaduje, aby unie u břehů Tuniska neprodleně rozmístila misi Agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic (Frontex), uvedli ministři. Vyhlášení stavu humanitární tísně umožní vyhnout se některým zákonným formalitám a dovoluje místním úředníkům, například prefektům, aby přijímali okamžitá opatření. Umožní rovněž urychlené použití zvláštních finančních zdrojů.

Pomoci mají dva znovuotevřené sběrné tábory

Na jihoitalském ostrově Lampedusa mezi Sicílií a Tuniskem, kam imigranti směřují, budou otevřeny dva sběrné tábory, které byly před dvěma lety uzavřeny. Bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi vyzval EU, aby se v severní Africe angažovala silněji než dosud.

"Jestliže se v severoafrických zemích vymkne situace kontrole, dojde nevyhnutelně k obrovské vlně migrace. Evropa tam musí být silněji přítomna a pomáhat," prohlásil Prodi.

Reklama

Výběr článků

Načítám