Hlavní obsah

ČSSD zvažuje prodloužit předsedovi pobyt ve funkci

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté zvažují, že prodlouží funkční období předsedy strany ze dvou na tři roky a zavedou půlroční kandidátskou lhůtu pro uchazeče o členství. Na stole je i kontroverzní návrh, aby vznikl nový orgán ČSSD - konference. S tímto nápadem přitom pohořel v roce 2007 tehdejší šéf strany Jiří Paroubek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, za ním šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Návrhy jsou součástí změn stranických stanov, které připravila komise v čele s úřadujícím předsedou soc. dem. Bohuslavem Sobotkou. Nyní je volen předseda ČSSD na dva roky. Změna počítá s prodloužením funkčního období o rok. A to nejen u šéfa strany, ale také u předsedů místních, okresních a krajských organizací.

Sobotka v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě uvedl, že se o návrzích bude hlasovat na sjezdu, který se koná v Brně ve dnech 18. a 19. března. Pokud by byly schváleny, platily by až od dalšího sjezdu. Nový předseda tedy bude ještě podle stávajících pravidel vládnout dva roky.

Nesouhlas už nyní vyvolává návrh Sobotkovy komise na zřízení nového orgánu, konference ČSSD. Tu by svolával ústřední výkonný výbor k "projednání aktuálních konkrétních a zásadních politických otázek".

Konference byla odmítnuta již minulým sjezdem. Stále přetrvávají zásadní připomínky o možné snaze zneužití a manipulace.

S obdobným návrhem v roce 2007 pohořel tehdejší šéf ČSSD Paroubek. Proti tehdy byl například místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Stejný názor zastává i nyní. „Konference byla odmítnuta již minulým sjezdem. Stále přetrvávají zásadní připomínky o možné snaze zneužití a manipulace,“ uvedl ke změnám stanov. Navíc jde podle něj o zbytečné zaplevelení stanov zbytečným orgánem.

Ve změnách stanov se objevil i návrh na zavedení půlroční čekatelské lhůty na členství v ČSSD. Podle Sobotky by se ale v takovém případě mohl kandidát účastnit schůze místní organizace, která by pak rozhodla o jeho definitivním přijetí.

ČSSD také debatuje, zda nezavést limit na kumulaci funkcí. Návrh na změnu stanov obsahuje ustanovení, že maximálně přípustné jsou tři volené funkce na jednoho člověka. Účelovým náborům má pak zabránit opatření, že maximální počet členů místní organizace je 150.

Reklama

Výběr článků

Načítám