Hlavní obsah

Egyptský prezident Mubarak rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Prezident Egypta Husní Mubarak v pátek odpoledne odstoupil z funkce. V televizním vystoupení to sdělil viceprezident země Umar Sulejmán. Egypťané již tuto zprávu oslavují v ulicích. "Jsme volní," skandují mnozí v nadšení, informuje CNN.

Článek

Mubarak odevzdal moc do rukou armády. Stalo se tak den poté, co vystoupil v televizi v projevu k národu, ve kterém sdělil, že odstoupit zatím nehodlá, alespoň do doby voleb, které se mají uskutečnit v září.

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Teprve poté předám moc svému nástupci, řekl ve čtvrtek Mubarak. Jeho odstoupení je tedy překvapivé. Mubarak se svojí rodinou ale již v pátek opustil Káhiru soukromým letadlem. BBC zprávu o odletu prezidenta potvrdil nejmenovaný západní diplomat.

Foto: SUHAIB SALEM, Reuters

Egypťané v ulicích oslavují rezignaci prezidenta Husní Mubaraka

Egyptská nejvyšší vojenská rada v souvislosti s Mubarakovou rezignací rozpustí vládu a pozastaví činnost obou komor parlamentu. Rada chce vládnout ve spolupráci s hlavou ústavního soudu. Uvedla to televize Al-Arabíja.

V těchto těžkých časech, kterými země prochází, se prezident Husní Mubarak rozhodl odstoupit ze své funkce a moc předat do rukou nejvyšší rady ozbrojených sil
Umar Sulejmán
Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptský viceprezident Omar Sulejman

„V těchto těžkých časech, kterými země prochází, se prezident Husní Mubarak rozhodl odstoupit ze své funkce a moc předat do rukou nejvyšší rady ozbrojených sil,“ řekl Sulejmán v televizním projevu.

Mubarak mohl s odstoupením kalkulovat již před svým čtvrtečním projevem, ve kterém rezignaci odmítl. Důvodem bylo zřejmě to, že chtěl zemi opustit ještě jako prezident, aby nebyl zadržen na letišti, uvedl Daily Telegraph.

Šéfem nejvyšší vojenské rady je podle agentury Reuters egyptský ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. Jeden z korespondentů BBC upozorňuje, že Mubarakova rezignace vypadá jako vojenský převrat. Byla prý porušena ústava, protože při abdikaci prezidenta má jeho pravomoci převzít předseda parlamentu - Lidového shromáždění. Nová hlava státu musí být podle ústavy zvolena do 60 dnů.

Prezidentovu rezignaci v ulicích Káhiry oslavují desetitisíce lidí. Právě demonstranti mohli nakonec Mubaraka k tomuto převratnému kroku přimět, jelikož v pátek odpoledne davy protestujících proudily k jeho prezidentskému paláci a nebylo jasné, zda se nespokojence podaří zadržet. V tuto dobu nicméně Mubarak s rodinou již ve svém sídle v Káhiře nebyl.

Bílý dům sdělil, že prezident USA Barack Obama vydá v pátek k novému dění v Egyptě své prohlášení.

Média spekulují o tom, kde se prezident nachází. Podle některých zpráv se v doprovodu šéfa letectva vydal v armádním letounu do letoviska Šarm-aš-Šajch, jiní hovoří o neznámém místě. Televize Al-Hurra uvedla, že odcestoval do Dubaje.

Dvaaosmdesátiletý Mubarak čelí tři týdny protestům desetitisíců lidí v ulicích, kteří požadují jeho okamžitý odchod z funkce. Vyčítají mu perzekuce politických oponentů a špatné životní podmínky. Prezident zemi vládne 30 let. Minulý týden slíbil, že v příštích volbách, jež se mají konat v září, už kandidovat nebude.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Švýcarsko zmrazilo Mubarakovi a jeho blízkým účty

Švýcarsko v reakci na rezignaci egyptského prezidenta zmrazilo všechny účty, které by v jeho bankách mohly patřit Mubarakovi. Odmítlo upřesnit, o jak velké sumy jde.

Obstaveny byly také účty Mubarakových blízkých a spolupracovníků, aby tím byla snížena šance, že budou vyplundrovány egyptské státní fondy, uvedl mluvčí švýcarského ministerstva zahraničí.

Mubarak a jeho blízcí také nemohou od nynějška disponovat ve Švýcarsku ani jinými druhy majetku, zejména nemovitostmi, aby je nemohli prodat, dodal mluvčí švýcarské diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám