Hlavní obsah

Windows míří do telefonů od Nokie, Finové se spojili s Microsoftem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší výrobce mobilních telefonů na světě, společnost Nokia, navázala partnerství s americkým softwarovým gigantem Microsoftem. Spojenectví by mělo finské Nokii zajistit dominantní postavení na trhu v době, kdy výrazně stoupá popularita konkurenčních telefonů, například iPhonu od Applu.

Článek

Podle Nokie partnerství umožní využívat na jejich chytrých telefonech operační systém Microsoftu Windows Phone 7. Za spojenectvím nejspíše stojí nový šéf finského výrobce Stephen Elop, který chce upevnit pozici na trhu pomocí nové strategie – její součástí je i nasazení softwaru konkurence.

iPhone od Applu změnil význam slova smartphone a my ani po čtyřech letech nemáme konkurenceschopný produkt.
Šéf Nokie Stephen Elop

O nové strategii informoval Elop v dopise, který tento týden rozeslal zaměstnancům firmy.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

„Nokia a Microsoft nyní spojí síly, abychom mohli společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal šéf Nokie.

Zkrátka nepřijde ani Microsoft

Spojenectví samozřejmě přináší výhody také pro Microsoft. Jednak se jejich operační systém Windows Phone rozšíří daleko více mezi lidi a navíc by americký softwarový gigant mohl od konkurence na oplátku získat některé zajímavé aplikace.

Například navigaci, kterou Nokia nabízí k telefonům s vestavěným GPS přijímačem, včetně map celého světa zdarma. [celá zpráva]

„V tomto partnerství s Nokií přinese Microsoft svůj mobilní software a všechny služby, které jsou mezi zákazníky populární - jako vyhledávač Bing, kancelářský balík Office a samozřejmě herní platformu X-Box live,“ uvedl ke spojenectví šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Společně s informacemi o spojenectví s Microsoftem se objevily také spekulace o tom, že Nokia přestane vyvíjet svůj operační systém MeeGo, který vznikl na začátku loňského roku. Finský výrobce to ale zatím oficiálně nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám