Hlavní obsah

Podle učitelů únik maturitních zadání studentům zkoušku usnadní

Právo, map, zprav

Mnozí učitelé a ředitelé středních škol jsou v rozpacích. Banku pracovních listů z českého jazyka a literatury k ostré státní maturitě si může kdokoli, a to včetně budoucích maturantů, stáhnout z internetu. Jak už ve čtvrtek Právo informovalo, unikla ze systému určeného pouze pro ředitele. Ministerstvo na pátek svolalo k ožehavé situaci tiskovou konferenci.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zástupkyně ředitele turnovského gymnázia Jaroslavy Dudkové zveřejnění pracovních listů situaci maturantům usnadnilo, mohou se na zkoušku dospělosti přesně připravit. Výhodné to je podle ní především pro studenty negymnaziálních škol, kteří volí základní úroveň nové maturity.

„Tento případ přesně ukázal na negativa státních maturit. Tato část měla zůstat školám, nám se nikdy v minulosti nic podobného nestalo,“ řekla Právu.

„Zkoušky ohroženy“

Šéf Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových v Ostravě Václav Štencel pro Právo uvedl: „Ministerstvo bude muset nyní rozhodnout, co s tím. Jestli to tak nechají, tak si žáci budou vybírat i z textů, co byly zveřejněny. Mohou také zadat nám, školám, ať vypracujeme svoje texty, což bychom byli neradi. To by byla komplikace a nejen z hlediska časové tísně.“

Před únikem byla banka úloh určena pouze pro školy, aby na jejím základě připravily vlastní zadání ústní části nové maturity. Většina škol se rozhodla v zájmu objektivity maturit použít jednotné pracovní listy Cermatu, což je podle instrukcí školství možné, upozorňují učitelé na webu elektronické sborovny.

„Proto únik znamená vážně ohrožení celého projektu. Není v lidských silách řadových učitelů během zhruba dvou měsíců vytvořit nové listy,“ zdůrazňují.

Naopak podle Jiřího Mati, ředitele Masarykova gymnázia v Příboře na Novojičínsku, únik části maturit z češtiny není žádnou komplikací. „Ty děcka stejně mají odhad, co tam bude. Navíc to jsou jen vzory listů, takže to není podstatné,“ poukázal.

Cermat si protiřečí

Šéf ministerského centra pro přípravu zkoušek Cermat Pavel Zelený únik bagatelizuje slovy: „Tyto ilustrační pracovní listy jsou přístupné školám a učitelům českého jazyka a v žádném případě nemají charakter veřejně nepřístupné informace.“

Jenže na webu Cermatu visí důrazná informace, že pracovní listy pro ústní zkoušku z českého jazyka a literatury jsou podle novely školského zákona veřejně nepřístupnou informací. „To znamená, že budou zpřístupněny jen osobám, které jsou oprávněny se s nimi seznamovat. Tato skutečnost vyžaduje zavedení přísných bezpečnostních opatření, jejichž vývoj je velmi náročný,“ podotýká Cermat v rozporu s nynějšími slovy svého šéfa.

Cermat rovněž v úvodní instrukci k bance úloh upozorňuje ředitele a učitele: „Obsah pracovních listů nelze poskytovat žákům! Byla by tím významným způsobem ohrožena objektivita vlastní maturitní zkoušky.“

K úniku úloh se ve čtvrtek vyjádřil rovněž místopředseda senátního výboru pro vzdělávání Marcel Chládek (ČSSD): „Považuji ho za velmi vážné pochybení a žádám ministra školství Josefa Dobeše, aby předložil, jakým způsobem funguje bezpečnostní opatření proti těmto únikům. Toto má být to dokonalé zabezpečení za desítky miliónů?“

V tuto chvíli podle něj došlo k vážnému narušení objektivity státní maturitní zkoušky. „Kdokoliv se tak bude moci odvolat proti výsledkům této zkoušky,“ upozornil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám