Hlavní obsah

Role sjednotitele se Nečasovi nedaří, říká místopředseda ODS

Právo, Marek Přibil

Konkurenční boj mezi politickými subjekty uvnitř vládní koalice je podle místopředsedy ODS Pavla Blažka normální. V rozhovoru pro Právo však zároveň připustil, že "míra osobních antipatií, které panují v současném kabinetu, převyšuje normál".

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

Reformy jsou v ohrožení?

Nemyslím si, že by tyto antipatie měly mít vliv na dokončení, respektive schválení reforem, protože předpokládám, že ministři jsou profesionálové.

Co na vypjatou situaci říkají řadoví členové ODS třeba na „vaší“ jižní Moravě?

Já bych řekl, že pro mnoho z nich je tato situace často těžko pochopitelná, neboť byli zvyklí na různé půtky ve vládách, ale většinou až po půlce období fungování těchto kabinetů. Tady probíhají osobní spory od začátku.

V jakém stavu ODS nyní je?

Je v situaci, kdy trvale nemá takovou voličskou podporu, na kterou byla mnoho let zvyklá. Těžko se s tím vyrovnává. A myslím si, že do budoucna se nedostaneme ke zvýšení voličské přízně, pokud jednak budeme sami sebe uvnitř rozdělovat na špatné a dobré podle toho, jak se to právě hodí tomu či onomu funkcionáři, a jestliže nepřijdeme s politickým programem pro dvacáté první století.

Dokáže ministerský předseda a zároveň šéf občanských demokratů Petr Nečas dostatečně prosazovat ve vládě program strany?

Pakliže jde o hodnocení toho, co se podařilo, nebo nepodařilo prosadit z programu ODS, na to je brzy. Petr Nečas by měl ale ve straně a vládě více působit jako sjednotitel, což se mu ne vždy daří.

Už jste si s Nečasem vyříkali spor ohledně Lesů ČR? Podle premiéra jste ztratil jeho důvěru, a proto vás odvolal z dozorčí rady. Vy jste však tvrdil, že jste odešel sám.

Petr Nečas mi řekl své důvody, které vyplývaly z informací, které jsou nepravdivé. A současně řekl, že jakmile dospěje k názoru, že byly nepravdivé, tak se mi na grémiu omluví. A já jen čekám, kdy bude zřejmé, že ty informace byly nepravdivé. Ministru Fuksovi jsem ale rezignaci podal dříve, než Petr Nečas nařídil mé odvolání, neboť o tom, že odcházím sám z úplně jiných důvodů, nevěděl.

Osobně se nevyjadřujete z pozice místopředsedy ODS k jednotlivým kauzám. Čím to, že žijete v politickém ústraní?

Jde-li o kauzu ABL, k té jsem se vyjádřil myslím dokonce jako jeden z prvních už při jejím vzniku. A docela důrazně. Nemám na tom co měnit. Potom mi bylo trochu vytknuto, jestli mé vyjádření nebylo účelově plánované, abych trošičku rozkmotřil vládu. Nicméně výroky jiných z pozdější doby byly mnohem tvrdší než mé předešlé. Takže si myslím, že co jsem říkal tehdy, byla pravda. A na tom nic neměním.

Co se týká ABL, byla podle vás dostačující Bártova omluva premiérovi, že dříve nepopsal práci firmy v celém kontextu?

Já bych dal stranou omluvy a různá vyjádření. Nejpodstatnější problém je, jestli je policie schopna pracovat bez politických zásahů. A tady si myslím, že nejhorší, co se mohlo stát, byla stranická přetahování o funkci policejního prezidenta. Soudím, že to nepřispělo k důvěře policie jako takové bez ohledu na to, kdo je dnes policejním prezidentem, nebo není. A myslím si, že aktuálním úkolem policie je se zcela vymanit z vlivu politiků, pokud tam takový vliv je.

Petr Lessy působil ve vedení jihomoravské policie. Znáte se?

Ne. Nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem s ním nemluvil.

Není kauza kolem ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry na téže úrovni jako aféra kolem Státního fondu životního prostředí? Neměl by Vondra odstoupit z ministerské funkce stejně jako Pavel Drobil?

Já se domnívám, že úroveň toho či onoho problému zjistí orgány, které vše vyšetřují. A pokud jde o případ, který souvisí s evropským předsednictvím, tak téměř není dne, kdy se neobjeví nějaké nové informace. A hodnotit cokoli v průběhu je myslím nesprávné. Opravdu bych to nechal na vyšetřujících orgánech.

Drobil přece jen odstoupil okamžitě. Jak vidíte jeho další působení ve vedení ODS?

Pavel Drobil byl řádně zvolen kongresem a není důvod, aby z pozice místopředsedy odstupoval, protože je to vnitřní záležitost ODS. Pokud jde o jeho odstoupení z funkce ministra, tak myslím, že se zachoval správně, protože mediální tlak na něj byl nesrovnatelný s tím, co se dnes děje kolem předsednictví EU. Takže on, jestliže chtěl pro ODS něco udělat, aby nepoškozoval její pověst, tak se rozhodl tehdy správně.

Reklama

Výběr článků

Načítám