Hlavní obsah

Sarkozy nařídil ministrům trávit dovolenou ve Francii

Novinky, rei
Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve středu nařídil ministrům trávit dovolenou ve Francii. Opatření je důsledkem dvou skandálů z minulých dní, kdy vyšlo najevo, že si premiér nechal zaplatit dovolenou od egyptského prezidenta, zatímco ministryně zahraničí na dovolené využila soukromé letadlo osoby blízké tuniskému prezidentovi. Pod prezidentem Egypta Husním Mubarakem se třese křeslo, tuniský prezident Zín Abidín bin Alí po nepokojích ze země uprchl.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Od teď musí členové vlády upřednostnit Francii pro své dovolené. Je naší povinností podporovat etiku ve francouzském veřejném životě,“ řekl Sarkozy. „To, co bylo před pár lety běžné, může dnes šokovat, proto to musí být přísně sledováno. Nároky občanů jsou vyšší a je to legitimní,“ doplnil prezident.

Ministři od nynějška podle nových pravidel musí pozvánky k pobytu v zahraničí konzultovat s premiérem a prezidentskou kanceláří..., „aby se vidělo, zda jsou slučitelné s francouzskou zahraniční politikou“.

Prezidentovo nařízení přišlo den poté, co premiér François Fillon přiznal, že strávil novoroční rodinnou dovolenou v Egyptě, přičemž pobyt hradil egyptský prezident Husní Mubarak, jenž nyní ve své zemi čelí výzvám k odstoupení, přičemž roste i tlak Spojených států a Evropské unie včetně Francie na rychlé změny.

Fillonovo přiznání následovalo poté, co ministryně zahraničí Michèle Alliot-Marie odmítla výzvy opozice, aby odstoupila, protože na vánoční dovolené využila nabídky jednoho tuniského miliardáře, který měl blízko k dnes svrženému prezidentovi bin Alímu, aby použila jeho soukromé letadlo. Ministryně se omluvila a slíbila, že si v budoucnu dá pozor a podobných nabídek se vyvaruje.

V Egyptě byl i Sarkozy

V minulosti bylo běžnou praxí, že si nejen francouzští prezidenti, ale i jejich podřízení létali vládními letadly za peníze daňových poplatníků do exotických míst.

Francouzská média upozornila, že dovolenou se svojí ženou Carlou Bruniovou strávil v Egyptě v roce 2007 i sám prezident Sarkozy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám