Hlavní obsah

Když pět hvězdiček nestačí: Maledivy nabízejí nejlepší resorty světa

Osobní personál po celu dobu pobytu, prosklená podlaha obývacího pokoje ve vodním bungalovu, večeře v podmořské restauraci, nebo možnost strávit celý pobyt na soukromém ostrůvku – není divu, že se pak některé maledivské resorty nevejdou do klasické pětihvězdičkové škály a svou výjimečnost a luxus pečetí šestou hvězdou. Pojďte se s námi podívat na Maledivy, do resortů, kde si královsky užívají boháči.

Článek

Získat šestou hvězdu není jen tak. Hotely musí splňovat zhruba 1700 kritérií, mezi jinými například minimální poměr jeden člen personálu na jednoho hosta, nebo ojedinělé kouzlo místa. A právě to Maledivy splňují beze zbytku. Ostrovní stát v Indickém oceánu tvoří asi 1200 ostrůvků, které omývá tyrkysově modrá voda.

První turisté sem dorazili na začátku 70. let, od 90. let jsou potom Maledivy a několik jejich nejznámějších atolů synonymem luxusu a zároveň i hříšně drahé dovolené. Nejznámější je v tomto směru atol Ari. „Resort Conrad Maldives Rangali Island si kromě šesti hvězd může za svůj název dát i titul pro nejlepší hotel světa,“ podotýká k tomu delegát na Maledivách. „Získal ho dokonce dvakrát.“

Luxus a Hollywood na dosah

Dovolenou tady můžete strávit ve vodních bungalovech, z nichž některé mají i své vlastní zázemí pro wellness, nebo v plážových vilách se soukromým bazénem a zahradou. Součástí resortu jsou i dva privátní ostrůvky s veškerým zázemím. Dost možná právě na ně jezdí hollywoodské hvězdy, o kterých se tu špitá. Personál ale o návštěvnících resortu nic neprozradí. Stálo by ho to místo.

Za pořádnou porci luxusu si tady ale samozřejmě nechají řádně zaplatit. Noc v tom nejluxusnějším vodním bungalovu vyjde v přepočtu na dvacet tisíc korun. A pokud k tomu přidáte večeři v podmořské restauraci bratru za 5000 korun za porci a přípitek archivním vínem, pěkně se prohnete.

Za podobnou dávkou luxusu se můžete vydat i na atol Haa Allifu, který je ze všech maledivských atolů nejblíž pobřeží Srí Lanky. Tři turistické resorty na celém atolu z něj dělají špičkovou destinaci pro požitkářskou dovolenou v absolutním soukromí. Paláce ukryté v tropické zeleni disponují vlastním personálem i soukromými bazény. Na atolu Faafu si zase turisté mohou pronajmout celý ostrov jen pro sebe a s nikým se o pláž nedělit.

Další články o Maledivách:

Pokud vás naše vyprávění o Maledivách zaujalo, přečtěte si i další články, které se tomuto tématu věnovaly:

Potápění s adrenalinem

Kromě perfektních služeb a ubytování sem část turistů jezdí ještě za potápěním. Ti méně zkušení si vystačí s bezpečím lagun a ponory mezi drobné rybky. Pro pořádnou dávku adrenalinu se pak odvážnější potápějí od května do září na jižním cípu atolu Ari.

Tou dobou tudy totiž táhnou s mláďaty žraloci velrybí. Až sedmnáctimetrové exempláře jsou ale naprosto neškodné. Žraloci velrybí se živí výhradně planktonem a potápěčů ve svém okolí si ani nevšimnou. V ostatních částech roku pak musejí vzít návštěvníci Malediv zavděk „ďáblovými rybami“ mantami, nebo žraloky kladivouny.

Levněji, prosím!

Ne všechny resorty ale zruinují rodinný rozpočet. Hlavně v posledních letech vyrůstají na Maledivách nové ubytovací kapacity a pobyt v nich vyjde rozhodně levněji, než v těch nejexkluzivnějších. Příkladem je třeba atol Lhaviyani. V 70. letech tady vznikla potápěčská základna, chvíli po ní první hotýlek a po rekonstrukci v roce 2002 tady stojí příjemný resort střední kategorie.

Vyrážejí do něj hlavně mladí lidé z Evropy (Maledivy jsou celkově „evropská“ destinace“, z Evropy jsou tři čtvrtiny turistů) a užívají si rušný noční život, kterým je atol proslavený. Do střední třídy by se potom daly zařadit i resorty na sousedících atolech Raa a Baa.

Tipy, co si na Maledivách nenechat ujít
Hlavní město MaléHlavní město na stejnojmenném ostrově je takový „Manhattan Malediv“. Protože už nemůže růst do šířky, všechny budovy rostou jen do výšky. Za návštěvu určitě stojí ohromné tržiště, takzvaný Rybí trh, kde po ránu sežene čerstvé ovoce, zeleninu i ryby.
Atol Raa Další z atolů s letovisky střední třídy. Standardem jsou v nich restaurace, obchody se suvenýry, centrum vodních sportů a škola potápění. Obecně platí, že Maledivy jsou díky teplé vodě, bohaté na kyslík, rájem pro potápěče i vyznavače šnorchlování.
Podmořská ponorka Ne každý se cítí na to, aby oblékl neopren a vrhl se do vln. I tak ale není problém poznat bohatý podmořský život v okolí korálů. Stačí nastoupit do miniponorky, která turisty povozí po mořské dně a oni přitom zůstanou v naprostém suchu.

Čtěte dále:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Maledivy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Maledivy:

Luxusní pětihvězdičkový resort s 260 plážovými bungalovy a 40 vodními bungalovy se nachází ve východní části severního atolu Malé. Několik restaurací, centrum vodních sportů, bazény.

Jeden z nejluxusnějších resortů v Asii. Vodní bungalovy, plážové vily, součástí resortu je i slavná podvodní restaurace. Šest hvězdiček je naprosto na místě.

Resort v oblasti severního Malé atolu se doporučuje náročným klientům, kteří chtějí prožít privátní dovolenou s nádechem luxusu. Možnost pronájmu soukromých vil.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Na který z maledivských atolů byste nejraději vyrazili?
Na luxusní Ari
18,4 %
Za soukromím na Haa Alifu
66,5 %
Na atol mladých Lhaviyani
7,8 %
Na atoly Raa a Baa
7,3 %
Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Jiný kraj, jiný mrav

Při cestě na Maledivy počítejte s tím, že cestujete do muslimské země. Místní jsou sice k turistům shovívaví, ale všechno má své meze. Takže:

- nekonzumujte alkohol mimo hotelový areál. Zvláště v hlavním městě Malé je prohibice více než přísná

- zapomeňte na nudismus. Na některých plážích přímo v turistických resortech je sice dovoleno odložit horní díl plavek, ale na veřejných plážích je to tabu!

- oblékejte se přiměřeně. Ženy by neměly mimo hotel chodit oblékané příliš vyzývavě, slušností jsou pak ve městě zahalená ramena a alespoň sukně po kolena

Na večeři mezi žraloky

Kousek od resortu Conrad Maldives Rangali Island leží v hloubce pěti metrů unikátní podmořská restaurace. Jmenuje se Ithaa (v překladu Perla) a do talíře vám tady skrze prosklenou stěnu koukají žraloci, manty a další obyvatelé korálového útesu. Restauraci otevřeli v roce 2005 a jde vlastně o stejnou kontrukci, jaká se používá při stavbě akvárií. Díky tomu je skrze absolutně prosklené stěny perfektně vidět. Do restaurace se vejde jenom 14 hostů, takže i přesto, že ceny tady rozhodně nejsou lidové, je pořadník na dlouhou dobu plný. Navíc se životnost celého prostoru odhaduje jen na 20 let.

Související témata:

Související články

Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku

Thajská Ayutthaya měla v 17. století zhruba milion obyvatel a co do velikosti si nezadala s Londýnem. Říká se, že byla největším městem tehdejší doby. Spousta...

Výběr článků

Načítám