Hlavní obsah

Rozhovory Korejců zkrachovaly

Novinky, rei
Soul

První jednání představitelů obou Korejí od loňského ostřelování jihokorejského ostrova armádou KLDR zkrachovala. Uvedli to ve středu jihokorejští zástupci.

Foto: Reuters

Armádní představitelé obou Korejí při setkání v Panmundžonu

Článek

Jednání začala v pohraniční vesnici Panmundžon, kde bylo v roce 1953 uzavřeno válečné příměří, v úterý. Armádní špičky obou zemí měly připravit půdu pro setkání ministrů obrany. Rozhovory ale 24 hodin od započetí zkrachovaly.

Jihokorejská strana předtím uvedla, že v principu přijala severokorejskou nabídku zahájit jednání o humanitárních záležitostech, čímž se myslí například problém hranicí rozdělených rodin. Ve středu Jihokorejci informovali, že rozhovory zkrachovaly kvůli rozdílným názorům na agendu pro připravované setkání na vyšší úrovni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Generality obou Korejí jednaly na čářeVideo: Reuters

Vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem jsou napjaté od potopení jihokorejské korvety loni v březnu. Tehdy zemřelo 46 Jihokorejců. Soul tvrdí, že loď potopilo severokorejské torpédo, podle KLDR to není pravda.

V listopadu pak Severokorejci zaútočili na ostrov Jonpchjong. Severní Korea odmítá hranici, kterou po roce 1953 vytýčila OSN a tvrdí, že Jonpchjong patří jí. Útok byl prý reakcí na provokace. Jižní Korea po ostřelování přijala tvrdý kurs vůči KLDR a podnikla sérii armádních cvičení. Od Pchjongjangu požaduje omluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám