Hlavní obsah

Snížit hluk v okolí magistrály nyní nelze, Praha si chce stěžovat u ÚS

Praha
Aktualizováno

Hlavní město si bude u Ústavního soudu (ÚS) stěžovat na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který jí loni nařídil, aby snížila hlučnost magistrály v ulici 5. května. Podle Prahy je nařízení v současné době nerealizovatelné. V úterý o tom informoval náměstek primátora Antonín Weinert (ČSSD).

Článek

Na hluk kolem magistrály si dlouhodobě stěžují lidé, kteří žijí v ulici 5. května. Městský soud v Praze už v roce 2008 rozhodl, že hlavní město musí do roka snížit hluk v bytech kolem magistrály na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00. Praha se obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud, který rozsudek městského soudu loni v prosinci potvrdil.

Podle vedení města ale nebylo možné rozsudek naplnit. Proti hluku totiž chtěla Praha mimo jiné bojovat pomocí osmimetrových protihlukových stěn, proti kterým se ale místní obyvatelé postavili. Vadí jim, že by zábrany snížily hluk pouze v prvních třech patrech domů a navíc by se hluk odrazil na druhou stranu silnice, kde by byla situace ještě horší.

Lidé z okolí magistrály chtějí mýtné

Kromě úmyslu vybudovat protihlukovou stěnu také Praha snížila na magistrále v úseku ulice 5. května rychlost za 70 na 50 kilometrů v hodině.

Obyvatelé chtějí, aby město řešilo dopravu komplexně, navrhovali vybudování ochranného tunelu z tvrzeného skla a zavedení mýtného už od křížení Jižní spojky s magistrálou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám