Hlavní obsah

Muslimské bratrstvo v Egyptě vstoupilo na scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nejvlivnější egyptská opoziční strana Muslimské bratrstvo vstoupilo do jednání opozice s vládou o ukončení politické krize v zemi. Mezitím jeden z opozičních předáků Muhammad Baradej odmítl myšlenku na přechodnou vládu, na níž by se podílel dosavadní prezident Husní Mubarak či viceprezident Umar Sulajmán.

Foto: Profimedia.cz

Husní Mubarak v roce 1999

Článek

„Rozhodli jsme se účastnit se dialogu, abychom se ujistili o upřímném postoji vládních představitelů vůči požadavkům lidu a jejich vůli reagovat na ně,“ řekl mluvčí Muslimského bratrstva s tím, že cílem je rovněž ukončit „vměšování zahraničí“ do situace.

Rozhovory Muslimského bratrstva začaly hned v neděli. Byla to první jednání vlády s touto oficiálně zakázanou stranou. Bratrstvo od vypuknutí nepokojů v zemi dosud tvrdilo, že se jednání nezúčastňuje.

Prezident Mubarak odmítá navzdory mohutným protestům, které se zemí šíří dva týdny, úřad opustit. Jmenoval však novou vládu, slíbil reformy a také řekl, že už nebude v září kandidovat. Jinak nejednotná pozice ale žádá jeho okamžitý odchod. Zahájení jednání ale naznačuje ochotu ke kompromisu.

V sobotu bylo též obměněno vedení vládní Národní demokratické strany. Televize Al-Arabíja nejprve informovala, že z vedení odešel i Mubarak, ale později toto tvrzení dementovala.

Spojené státy i Evropská unie vyzvaly k pokojným reformním změnám v Egyptě. Ameriký vyslanec pro Egypt Frank Wisner dokonce v sobotu řekl, že by Mubarak měl v prezidentském úřadu setrvat. Ministerstvo zahraničí USA však přispěchalo s prohlášením, že to byl pouze jeho osobní názor. Setrvání prezidenta ve funkci znovu v sobotu odmítl opoziční předák Muhammad Baradej. Nechce ani prozatímní vládu viceprezidenta Sulajmána.

Spekulace o odklizení prezidenta

Mubaraka v úřadu nově opatrně podpořil i izraelský prezident Šimon Peres, když řekl, že na něj bude vždy vzpomínat jako na zajišťovatele míru mezi Egyptem a židovským státem.

Mubarak má zatím klíčovou podporu armády, ale spekuluje se, že podpora slábne. Podle sobotního vydání listu The New York Times Sulajmán a někteří armádní velitelé uvažují o možnosti omezit Mubarakovu moc, ponechat ho formálně ve funkci, ale vyslat ho do Německa na zdravotní prohlídku, kterou tam prezident pravidelně podstupuje, i když v minulosti byl na kontrolách i ve Francii.

Mubarak zastává úřad od roku 1981. Muslimské bratrstvo je islámskou stranou a nejvlivnější opoziční silou v zemi. Oficiálně je stále zakázaná. Její členové a představitelé byli Mubarakovým režimem pronásledováni a nezřídka mučeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám