Hlavní obsah

Mexický záliv se do dvou let zregeneruje, tvrdí zástupce BP

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický záliv, do něhož loni po havárii na plošině Deepwater Horizon u pobřeží Lousiany vytekly milióny litrů ropy, se do konce roku 2012 zregeneruje. Řekl to správce kompenzačního fondu společnosti British Petroleum, která plošinu provozovala.

Foto: Sean Gardner , Reuters

Ropa uniklá z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu

Článek

Odborníci podle Kennetha Feinberga uvádějí, že většina ropy bude do konce příštího roku rozptýlena a místní ekonomika vzroste. V letošním roce se dá čekat 30procentní ozdravení, tvrdí. Pomaleji se podle něj bude vzpamatovávat jen sběr ústřic.

Firma vyčlenila na odškodné 20 miliard dolarů (zhruba 350 miliard korun). Feinberg uvedl, že rozdělování peněz těm, kdo kvůli průmyslové havárii přišel o zisky, bude vycházet právě z odhadu o ozdravení do dvou let.

Z fondu byly dosud 168 000 lidí vyplaceny 3,3 miliardy dolarů (přes 57,5 miliardy korun), uvedla stanice BBC. Žadatelů původně bylo 485 000, ale asi polovina byla odmítnuta, protože na odškodné neměli nárok, anebo nedodali dostatek podkladů.

Feinberg chce žadatelům vyplatit dvojnásobek částky, o kterou přišli loni, pouze sběrači ústřic mají dostat čtyřnásobek.

Správcovu metodologii zpochybnila floridská státní žalobkyně Pamela Bondiová. „Neposkytuje víc než jednoduché násobky vycházející z velmi optimistických odhadů,“ řekla. Soud zase nařídil Feinbergovi, aby v korespondenci dával jasně najevo, že není na BP nezávislý. Feinberg byl jmenován po dohodě firmy s vládou.

BP poprvé vyplatila dividendy

Ropná havárie byla největší ekologickou katastrofou v dějinách USA. Podle vyšetřovatelů ji zavinily nedbalost a porušování bezpečnostních předpisů ze strany provozovatele. Někteří experti poukazují na to, že ropa se ve velkém množství dál nachází v mořské hloubce.

BP se po havárii loni propadla ze zisku 16,6 miliardy dolarů do ztráty 3,7 miliardy dolarů (65 miliard korun). V posledním kvartálu 2010 už ale ziskovost rostla a společnost poprvé od katastrofy vyplatila dividendy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám