Hlavní obsah

Somálští piráti začali používat rukojmí jako lidské štíty

Novinky, rei

Piráti operující u východního pobřeží Somálska se uchylují k agresivnějším metodám při obsazování lodí proplouvajících oblastí. S odkazem na tvrzení britského velitele námořních sil Evropské unie v regionu to ve čtvrtek napsal deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Běžně zaznamenáváme projevy systematického mučení. Když se válečné lodě dostanou pirátským příliš nadosah, piráti vyvlečou na palubu rukojmí a bijí je, dokud se loď nevzdálí,“ řekl generál Buster Howes. „Odměřenost počátečních let vystřídala ochota použít okamžité a tvrdší násilí,“ dodal.

Rukojmí ze zadržených obchodních lodí u Afrického rohu donedávna hovořili o rozumném zacházení ze strany pirátů, kteří za obsazené lodi a posádky žádají výkupné. To se změnilo a rukojmí jsou využívána jako lidské štíty, přičemž je údajně zamykají do chladíren nebo jim přikládají mučicí nástroje na genitálie.

Velení námořních sil EU tvrdí, že zatímco zpočátku tvořili pirátské jednotky rybáři, kterým se nelíbil nelegální rybolov v somálských vodách, dnes je nahradily brutálnější gangy usilující o rychlé a vysoké výdělky.

Piráti v současnosti zadržují 47 plavidel a více než 800 lidí. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) unesli piráti v loňském roce  rekordní množství lodí a lidí. Osm námořníků při tom přišlo o život.

Reklama

Související články

OSN navrhuje soudit piráty v enklávách

Organizace spojených národů (OSN) navrhuje zřídit v Tanzanii a v somálských enklávách Somalilandu a Puntlandu soudy zabývající se případy pirátství. V úterní...

Výběr článků

Načítám