Hlavní obsah

Sněmovna nechá promluvit exšéfa vojenského zpravodajství o zakázkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu zbavili mlčenlivosti generála a bývalého šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Před sněmovním výborem pro obranu a bezpečnost by měl referovat o průběhu armádních zakázek.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Miroslav Krejčík

Článek

Krejčík bude moci sdělit členům sněmovního výboru podrobnosti kolem pronájmu gripenů, o nákupech nákladních vozidel, kolových transportérů, o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o ekologické likvidaci nepotřebné munice a o deblokaci ruského dluhu.

Šéf výboru František Bublan (ČSSD) k tomu řekl, že Krejčík bude moci mluvit, o čem bude chtít. Nesmí však sdělit okolnosti, za jakých dospěla zpravodajská služba k informacím, zdroje a podobně.

Vondra dovolil Krejčíkovi promluvit u protikorupční policie 

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) umožnil Krejčíkovi vypovídat před protikorupční policií v kauze údajné korupce při nákupu terénních vozidel Tatra. Podezřelých je několik lidí včetně někdejšího ministra obrany Martina Bartáka, jenž je nyní náměstkem ministra financí. Krejčík během svého působení v čele vojenské rozvědky upozornil politiky například na to, že zakázka na nákup Tater je zmanipulovaná a lobbistům vynese milióny na provizích ze státních peněz.

Členy výboru by chtěl Krejčík informovat o "závažných skutečnostech" z doby, kdy byl ve funkci ředitele Vojenského zpravodajství, tedy z let 2004 až 2007. Tehdy byli ministry obrany nejprve Karel Kühnl (US-DEU) a po něm Jiří Šedivý (ODS) a Vlasta Parkanová (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám