Hlavní obsah

Mubarak v září už kandidovat nebude, do té doby chce u moci zůstat

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Husní Mubarak v úterý pod tlakem masových protivládních demonstrací oznámil, že nebude znovu kandidovat v podzimních volbách hlavy státu. Chce prý ale zbývající měsíce ve funkci strávit nerušenou přípravou na předání moci. Svůj krok zdůvodnil potřebou přednostně zajistit stabilitu a bezpečnost země a jejích občanů. Mubarak to řekl v televizním projevu, jehož záznam večer odvysílalo několik domácích i zahraničních zpravodajských televizí.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Mubarakovi končí řádný mandát koncem roku. Prezidentské volby se mají podle současného harmonogramu konat v září.

Mubarak zároveň odmítl vyslyšet výzvu demonstrantů k okamžitému odchodu i apel opozice, která mu dala čas do pátku tohoto týdne.

Podle amerických médií americký prezident Barack Obama Mubarakovi důrazně doporučil, aby už neusiloval o další prezidentský mandát. S Mubarakem se v úterý sešel zvláštní americký emisar Frank Wisner. I když obsah jejich rozhovoru není oficiálně znám, diplomatické zdroje se shodují, že mu právě přednesl toto poselství.

Organizátoři demonstrací a formující se politická opozice v čele s bývalým vysokým diplomatem v OSN a nositelem Nobelovy ceny za mír Muhammadem Baradejem požaduje prezidentovu okamžitou demisi. Ultimátum platí do pátku, který byl už nazván "Dnem odchodu".

Vyrovnaná armáda

Za svržení Mubaraka v úterý v Egyptě demonstroval podle policie více než milion lidí. Jen v ulicích Káhiry se shromáždilo půl milionu protestujících v rámci "milionového pochodu". Zhruba stejné množství lidí byly také v Alexandrii, desetitisíce demonstrantů zaplavily ulice dalších měst zejména v deltě Nilu. [celá zpráva]

Mubarakovo váhání s odchodem se může podle některých pozorovatelů vysvětlit snahou zachovat zdání legitimity současného režimu, jehož špičky by v klidu sečkaly na vrcholu moci do řádného termínu dalších voleb.

Podle listu Le Monde je v tomto ohledu důležitá i další role armády. Ačkoli je spojená s Mubarakem, dokázala si uchránit pověst síly nakloněné demonstrantům. Nestřílí do nich, ale ani se nepřidává k volání po Mubarakově odchodu. Mohla by to tedy být ona, kdo zajistí přechodné období. Armáda se může stát po vzoru Turecka garantem určitých hodnot, zejména sekularismu, a bude schopná čelit požadavkům fundamentalistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám