Hlavní obsah

Plzeň chystá prohlídkovou trasu pro architektonické fajnšmekry

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň začne připravovat prohlídkovou trasu po zdejších unikátních interiérech Adolfa Loose. Ten je považován za nejvýznamnějšího středoevropského architekta první třetiny dvacátého století a v Plzni vytvořil třináct originálních bytových interiérů.

Článek

Zachovalo se jich šest, z toho čtyři v majetku města. A právě ty by měly být do roku 2015, kdy Plzeň převezme žezlo hlavního evropského města kultury, zpřístupněny. Plzeňští zastupitelé teď udělali první krok – schválili zmíněný záměr. A to napříč politickým spektrem.

„Pokud se to povede, tak vedení města udělá za ty čtyři roky alespoň něco dobře,“ rýpl si opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Radnice nyní zahájí postupné opravy inkriminovaných interiérů.

„Do některých prostorů je možné už přímo investovat, někde ale ještě musí proběhnout podrobné restaurátorské průzkumy,“ řekl Právu primátor Martin Baxa (ODS).

„Teď jsou pro nás prioritní dva objekty, v Bendově ulici a na Klatovské 110,“ upozornil primátor. Na první adrese je vyklizený byt, na druhé jde o celkem čtyři byty, z nichž jeden je obsazený, a ateliér. „V této budově bychom ve spolupráci se Západočeskou galerií rádi zřídili Centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století,“ připomněl Baxa. Další interiér v Klatovské ulici č. 12 nyní využívá městská Správa veřejného statku.

Patton má čas

Nejproblematičtější je Klatovská 19, bývalé sídlo vojenské správy. „Tamní interiér je sice dobře zachovaný, ale vlastní budova potřebuje zásadní rekonstrukci,“ podotkl Baxa. Do domu se mělo přestěhovat muzeum generála Pattona, to je nyní umístěné ve stísněných prostorách kulturního domu Peklo. Projekt je připravený a stavební povolení vydané. Co chybí, jsou peníze. Podle údajů z roku 2009 měla stát rekonstrukce čtyřicet miliónů korun, nyní Baxa hovoří o sto miliónech. „A to je v nejbližší době mimo možnosti města,“ upozornil primátor.

Pokud se podaří do roku 2015 skutečně vytvořit zmíněnou prohlídkovou trasu, měla by vést nejen po čtyřech Loosových interiérech. Zájemce by měla seznámit třeba i se sgrafity Mikuláše Alše, secesními domy v Hálkově ulici či s funkcionalistickou budovou rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak číst ve výpisu z katastru nemovitostí

Chystáte se kupovat nemovitost? Nechcete naletět? Pečlivě si prostudujte rodný list domu - i tak by se dal nazvat výpis z katastru nemovitostí. Z něj totiž...

Na opravu Zelného trhu v Brně padne 57 miliónů

Rekonstrukce brněnského historického náměstí Zelný trh začne nejdříve v příštím roce. Bude stát zhruba 57 miliónů korun. Město předpokládá, že kolem 40 miliónů...

Výběr článků

Načítám