Hlavní obsah

Nepokoje v Egyptě Čechy zatím neohrožují, ČSA ale zrušily let

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Protivládní nepokoje, které zachvátily Egypt, především hlavní město Káhiru, pobyty českých turistů v jednotlivých letoviscích zatím neohrožují. Pro Novinky to uvedl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Foto: Reuters

Demonstrace na hlavním káhirském náměstí

Článek

České aerolinie v souvislosti se situací v egyptském hlavním městě ale raději odložily páteční let z Prahy do Káhiry na sobotní ráno. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Letadlo mělo odletět ve 21:40.

Mluvčí dodala, že ČSA cestujícím zajistí ubytování v hotelu a občerstvení. Situaci v Káhiře bude firma nadále sledovat.

„Nyní na konci ledna létá do Egypta sedm charterových letů s českými zájezdy týdně, a to do Hurghady, Sharm El Sheikh, Taby a Marsa Alam,“ připomněl Okamura s tím, že Egypt navštíví ročně 170 tisíc českých turistů a je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací. V současné době v letoviscích nejde internet, nicméně telefony fungují dál.

Podle Okamury zatím nedochází k rušení pobytů ze strany českých klientů. Důvodem může být i to, že za současného stavu nevzniká klientům právní nárok na jednostranné zrušení zájezdu (odstoupení od smlouvy) bez uhrazení stornopoplatků na základě platné cestovní smlouvy. České ministerstvo zahraničí totiž nevyhlásilo zákaz cest do egyptských letovisek.

"Dne 28. 1. 2011 byl na celém území Egypta vyhlášen zákaz vycházení v době od 18:00 do 07:00 místního času. MZV ČR doporučuje občanům zvážit nutnost cestování do této země za současné situace," uvedl mluvčí ministerstva Vít Kolář.

 V případě vyhlášení zákazu cest vrácení peněz

„Situace by se změnila až v okamžiku, kdy by české ministerstvo zahraničí vyhodnotilo nebezpečí v tom smyslu, že vyhlásí zákaz cest do dané oblasti, kam směřují české zájezdy s tím, že tam hrozí nebezpečí života či stav nouze,“ připomněl Okamura.

V tom momentě by podle Okamury cestovní kanceláře nejprve nabídly klientům jiný alternativní zájezd, a pokud by nedošlo k dohodě s klientem na nabízené alternativě, tak by následně došlo k vrácení peněz klientovi za zaplacený zájezd.

Okamurova slova potvrzuje i mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko. „Pobyty v jednotlivých letoviscích narušeny nejsou, zatím se nepokoje postihující především Káhiru v těchto oblastech neprojevily,“ uvedl Plovajko pro Novinky. Pouze byly z bezpečnostních důvodů zrušeny výlety do Káhiry.

Podle aktuálních informací egyptský prezident Husní Mubarak vyhlásil zákaz nočního vycházení v Káhiře, Suezu a Alexandrii. Zákaz vycházení bude platit od šesti hodin večer do sedmi ráno místního času (17:00 až 6:00 SEČ). Proti demonstrantům byla nasazena i armáda. [celá zpráva]

Tunisko netáhne

Pokud jde o Tunisko, v současné době tam nelétají žádné charterové lety, první začíná až v březnu. „Organizovanou turistikou se v Tunisku nenachází ani jeden český turista,“ informoval Okamura s tím, že v zemi se podle posledních informací nachází přes dvě stě Čechů včetně těch, co tam trvale žijí.

Tunisko není v zimě turistickou destinací, navíc v posledních letech o něj Češi ztrácejí zájem, dodává Plovajko. Na rozdíl od Egypta jsou nepokoje v Tunisku navíc celostátním problémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám