Hlavní obsah

Vondrův úřad dal soukromé firmě bez soutěže zakázku za 766 miliónů

Právo, Jakub Svoboda

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) čelí svému prvnímu velkému potenciálně korupčnímu skandálu, který sahá do období českého předsednictví Evropské unie, kdy byl vicepremiérem Topolánkovy vlády a vedl vládní sekci pro předsednictví Česka Evropské unii.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra

Článek

Podle trestního oznámení, které podle dobře informovaného policejního zdroje leží od minulého týdne na policejním prezidiu, šlo o podivnou zakázku za více než tři čtvrtě miliardy korun přiklepnutou Vondrou vedenou sekcí napřímo, bez veřejné soutěže soukromé firmě Promopro.

Zdůvodňovalo se to tehdy možností poskytnutí výjimky ze zákona o veřejných zakázkách, neboť Promopro prý mělo v oblasti požadovaných služeb exkluzívní postavení a jiné firmy je neměly být schopny zajistit. To se však nijak neprokazovalo a ostatně ani prokázat nešlo, protože Promopro žádné exkluzívní postavení nemělo.

Zakázka se totiž týkala pronájmu a obsluhy audio-vizuální techniky na akcích pořádaných v rámci českého předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009 a i podle jednatele Promopra Jaroslava Veselého jeho firma u nás exkluzívní postavení dodavatele takové techniky pro velké kongresy nemá.

Vysála většinu peněz z rozpočtu

Trestní oznámení podalo po hloubkové kontrole hospodaření Úřadu vlády ministerstvo financí. Míří jak na jednatele a současně vlastníky společnosti Promopro – manžele Jaroslava a Milenu Veselé, tak i na dosud neurčené osoby, které zastupovaly ČR při jednání s nimi. Vesměs to zřejmě měli být lidé ze sekce vedené Vondrou.

Kontroloři ministerstva financí, kteří na Úřadu vlády od loňského podzimu prověřovali výdaje související s českým předsednictvím EU v roce 2009, zjistili, že i když původní částka za pronájem audio-vizuální techniky neměla překročit 85 miliónů korun, vyfakturovala firma Promopro Úřadu vlády nakonec 766 miliónů Kč.

Tato zakázka tak spolkla téměř 70 procent rozpočtu, který měl Vondrův úřad na celé předsednictví k dispozici.

Úřad z toho zaplatil na účet Promopra celkem 525 miliónů korun. Zbytek se řešil zápočty a dobropisy.

Policisté budou muset prověřit, zda v souvislosti s touto zakázkou došlo k trestným činům například zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody či k pletichám při zadání veřejné zakázky. Původní rámcová smlouva s firmou Promopro ze září 2008 sice podle závěrů auditu nespecifikovala cenové podmínky služeb, celková částka za pronájem audio-vizuálního vybavení pro předsednictví však neměla přesáhnout zmíněných 85 miliónů.

Víkend v Kongresovém paláci za 90 miliónů

Tento limit byl ale nakonec překročen devítinásobně, aniž by Vondrou vedení úředníci s najatou firmou uzavírali ke smlouvě nějaké dodatky. Promopro prostě posílalo faktury a Úřad vlády je promptně proplácel.

Jednatelé eseróčka, manželé Veselí, si z této částky přímo pro sebe převedli skoro 45 miliónů korun.
zdroj Práva

Například za technické zajištění neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky, jež se konalo 15. až 16. ledna 2009 v pražském Kongresovém centru, Promopro vyfakturovalo Úřadu vlády celkem přes 90 miliónů korun.

Za jednoho z manažerů projektu účtovalo 240 tisíc a dvoudenní technická pohotovost na telefonu měla stát přes šest set tisíc.

Další statisíce fakturovalo Promopro za pohotovostní technické jištění přímo na místě.

Přeprodaný kšeft

Přitom Promopro přesunulo velkou část plnění obří zakázky na jinou firmu. Přes 378 miliónů totiž přímo zaplatilo společnosti NWDC, která zakázku fakticky zajišťovala. Zhruba 147 miliónů si nechalo.

„Jednatelé eseróčka, manželé Veselí, si z této částky přímo pro sebe převedli skoro 45 miliónů korun,“ řekl Právu zdroj.

Společnost Promopro funguje od začátku 90. let a podle svých webových stránek se zabývá především technickým zajišťováním kongresů, tiskových konferencí, seminářů a výstav. Mezi nejvýznamnější akce, na jejichž technické zajištění získala tato firma zakázku, patří zasedání NATO v roce 2002.

Na přípravu tohoto summitu dohlížel z pověření vlády stejně jako na přípravu pozdějšího předsednictví Alexandr Vondra. Podle dostupných informací pak současného ministra obrany spojuje s majiteli Promopro mj. i vášeň pro golf.

Celkové náklady na české předsednictví Evropské unie v roce 2009 činily podle tehdejšího kurzu téměř tři a půl miliardy korun.

Policie by teď na základě trestního oznámení měla posoudit, zda zhruba čtvrtina z celkového rozpočtu určeného na české předsednictví byla Vondrovým úřadem vynaložena v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám