Hlavní obsah

Ruská duma schválila pražskou smlouvu s USA o odzbrojení

– Moskva • Aktualizováno

Dolní komora ruského parlamentu, Státní duma, v úterý ratifikovala rusko-americkou odzbrojovací smlouvu Nový Start. Dokument počítá s tím, že v příštích sedmi letech se strategické jaderné arzenály obou velmocí sníží přibližně o třetinu z 2200 na 1500 hlavic. Americký Senát smlouvu odhlasoval na konci loňského roku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Debata v ruské Dumě o jaderném odzbrojení

Článek

V Rusku na rozdíl od Spojených států musejí smlouvu schválit obě parlamentní komory, tedy po poslancích Státní dumy se vysloví ještě senátoři z Rady federace. Stát se tak má už ve středu.

Pro přijetí zákona o ratifikaci v úterý hlasovalo 350 poslanců, 96 bylo proti, jeden se zdržel. Duma má celkem 450 členů.

Smlouva, kterou loni v dubnu v Praze podepsali prezidenti Dmitrij Medvěděv a Barack Obama, dává Rusku a Spojeným státům sedm let na to, aby své strategické arzenály omezily. Počet hlavic má klesnout na 1550 z dosavadních 2200. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700.

Nová smlouva rovněž umožňuje vzájemné kontroly jaderných arzenálů, což nebylo možné od předloňského prosince, kdy vypršela platnost původní smlouvy Start.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám