Hlavní obsah

Heger naštval neonatology, někteří odmítají sloužit přesčasy

Právo, Václav Pergl

Bouřlivou reakci vyvolal ministr zdravotnictví Leoš Heger, když v nedělní Partii na adresu neonatologů, tedy lékařů, kteří pečují o nedonošené děti, uvedl, že chtějí odejít od inkubátorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr doslova řekl: „V ČR je dvanáct center pro nedonošence. Pracuje tam 150 lékařů. Tři až pět center by se mělo úplně zavřít. Když se jich lékaři nebo ministerstvo ptají, co se stane, oni říkají – fajn, vy jste nesplnili naše požadavky, které dlouhodobě vznášíme, my jsme naštvaní, tak my prostě odejdeme. Tady máte inkubátory plné novorozenců a dělejte si s nimi, co chcete...“

Tahle slova mnohé lékaře doslova nadzvedla ze židle. „Naší společnosti se schází množství roztrpčených reakcí nejen od neonatologů, ale i od našich spolupracujících oddělení,“ řekl Právu Lumír Kantor, vědecký sekretář České neonatologické společnosti, který pracuje na novorozeneckém oddělení FN Olomouc.

Zlín: 11 z 12 lékařů dalo výpověď

Nejvážnější situace je zřejmě na neonatologickém oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. „Mohu potvrdit, že na tamním oddělení ze 12 lékařů podalo výpověď 11,“ sdělila Právu v pondělí mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková. Uvedla, že kraj se situaci intenzívně zabývá a hledá řešení.

„Jako společnost máme signály o tom, že další kolegové, v reakci na slova ministra, neprodlouží smlouvy o práci přesčas. Odslouží 150 hodin a dost,“ uvedl Kantor. Dodal, že pět oddělení, kde je provoz nejvážněji ohrožen, dohromady ročně přijme asi 2500 dětí. „Takovýto počet dětí by byl ohrožen,“ řekl Kantor. Odmítl však sdělit, která oddělení to jsou.

Obor je výkladní skříní společnosti

Předseda neonatologické společnosti prof. Richard Plavka, který pracuje na neonatologickém oddělení porodnicko-gynekologické kliniky U Apolináře v Praze, Právu řekl, že „situace je vyhrocena a bohužel pan ministr neustále tu situaci hrotí, místo aby ji zklidňoval“.

Dodal, že ministr nazval neonatology vyděrači. „Že tam nechají inkubátory a utečou. Oni ale patnáct let budují obor, který je výkladní skříní celé společnosti. Za to je ministr nazve vyděrači. To je naštvalo tak, že mám obavy o eskalování problematiky.“

Profesor Plavka Právu řekl, že už pět let neonatologická společnost upozorňuje ministerstvo na překročené kapacity co do počtu dětí.

„Nezvládáme už situaci tak, jak by se zvládat měla. A do toho přichází toto opovržení. Na základě nedostatku lékařů může dojít v pěti z dvanácti specializovaných center k výraznému omezení až zastavení akutní péče o novorozence. Kapacita zbývajících center neumožní vzniklý výpadek péče nahradit,“ řekl profesor.

Novorozence by převozy poškodily

Profesor Plavka tvrdí, že dojde-li k ohrožení péče o nedonošence, čtrnáct dní až tři neděle by se nějaké nouzové řešení našlo. „Scénářů je víc. Děti by se mohly vozit do jiných center.“ O léčbě dětí v zahraničí prý společnost ale zatím vůbec neuvažovala.

„Z odborného hlediska mohu říci, že pokud se děti budou převážet, bude zvýšená úmrtnost a zvýšená nemocnost. To znamená, že dopadnou hůř,“ řekl profesor Plavka.

Společnost už zaslala své stanovisko vládě, oběma komorám parlamentu a na lékařské organizace. Vyzývá je k „neodkladnému řešení situace s cílem zachovat péči a zabránit tím ohrožení života a zdraví novorozenců“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám