Hlavní obsah

Námořníci německé lodi se pokusili o vzpouru, museli zakotvit v Argentině

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ushuaia
Aktualizováno

Německé námořnictvo přikázalo ve čtvrtek výcvikové lodi Gorch Fock, aby zamířila do argentinského přístavu Ushuaia. Posádka lodi odmítla loni v listopadu splnit některé rozkazy poté, co se při výcviku zabila jedna žena. Je otázkou, zda kapitán nepochybil a armáda se nesnažila vše ututlat. Do přístavu míří němečtí vyšetřovatelé, uvedl argentinský velitel přístavu Marcelo Davis pro agenturu Reuters.

Článek

„Německé ozbrojené síly nařídily lodi vrátit se do přístavu Ushuaia kvůli vyšetřování. Týká se incidentu, který se stal na palubě v listopadu,“ uvedl Davis. „Vyšetřovací výbor je už na cestě z Německa a dorazí do našeho města v několika dnech,“ dodal. Loď už je u přístavu.

Podle německých médií námořní kadeti odmítli vyšplhat na čtyřicet metrů vysoký stěžeň poté, co z něj jedna kadetka spadla a zabila se. Kapitán pak chtěl čtyři kadety, kteří rozkaz odmítli, postavit mimo službu pro vzpouru proti důstojníkům a kvůli vyvolávání nepokojů. Ombudsman Hallmut Könighaus uvedl, že se někteří kadeti cítili, jako by byli ve vězení.

Foto: Facundo Santana, Reuters

Německá výcviková loď Gorch Fock u přístavu Ushuaia

Komise má zjistit, zda výcvik probíhal v souladu s řády. „Ponižující vojenská cvičení nebudou tolerována," řekl ministr obrany Karl-Theodor zu Guttnbergh listu Suddeutsche Zeitung. „Pokud byla pochybení, budou následky,“ dodal.

Současně uvedl, že armáda nic neutajovala a vše bude plně objasněno.

Bundeswehrem v posledních letech otřáslo několik skandálů s šikanou. Navíc ministr čelí problémům kvůli tomu, že byly systematicky otevírány dopisy vojáků sloužících v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám