Hlavní obsah

Čínská ekonomika loni nečekaně rostla

Peking
Aktualizováno

Čínská ekonomika uzavřela loňský rok nečekaně silným růstem, zatímco inflace se zmírnila méně, než se čekalo. Díky zrychlení v posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Číny za celý rok 2010 zvýšil o 10,3 % po růstu o 9,2 % v roce 2009 a vykázal nejrychlejší tempo od roku 2007. Oznámil to čínský statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

HDP v posledním čtvrtletí zrychlil meziroční růst na 9,8 % z tempa 9,6 % ve třetím čtvrtletí. Ekonomové očekávali naopak zvolnění na 9,2 %. Vládní činitelé přitom ještě v první polovině ledna odhadovali celoroční růst na 10 až 10,1 %.

Meziroční inflace se v posledním měsíci roku zmírnila na 4,6 procenta z listopadových 5,1 procenta, což bylo maximum za 28 měsíců. Průměrná inflace za rok 2010 dosáhla 3,3 procenta.

Zpomalení inflace však bude zřejmě jen dočasné, protože tento měsíc analytici čekají, mimo jiné i vzhledem k zesílení ekonomického růstu, opětné zvýšení inflačních tlaků.

Problém číslo jedna – inflace

Čtvrteční statistiky mohou přimět Peking, aby ještě zesílil novou orientaci makroekonomické a měnové politiky na boj proti inflaci a opatrné zmírňování silného růstu.

"Pouze mírný pokles inflace za prosinec ukazuje, jak špatná je situace z hlediska ochlazování inflace. Podle mého názoru zůstane inflace pro vládu velkým problémem i v roce 2011," řekl agentuře AP analytik makléřské firmy Shanghai Securities Pcheng Jün-liang.

Čína loni předstihla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou světa. Za prvními Spojenými státy je sice ještě daleko, ale podle ekonomů by je mohla předstihnout do 20 let. Průměrné tempo růstu čínské ekonomiky, kterou nastartovalo zavádění tržních reforem na přelomu 70. a 80 let, za posledních 20 let dosahuje asi 9,5 % ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám