Hlavní obsah

Vůdce Tálibánu měl infarkt, tvrdí špionážní agentura

Novinky, rei

Vůdce afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Mohammed Umar měl srdeční příhodu, uvedl s odkazem na informace soukromé špionážní agentury The Eclipse Group americký deník The Washington Post. Asi padesátiletého jednookého Umara měli hospitalizovat v nemocnici v Karáčí.

Foto: Profimedia.cz

Podobizna mully Umara

Článek

Agenturu, kterou vedou bývalí zaměstnanci CIA, americké armády a ministerstva zahraničí, informoval jeden z lékařů, podle něhož měl Umar srdeční příhodu 7. ledna a v nemocnici, kam ho měli dopravit příslušníci pákistánské tajné služby ISI, si po operaci tři nebo čtyři dny poležel. Následně byl propuštěn s tím, že má několik dní výhradně odpočívat.

„Osobně jsem na operačním sále nebyl, ale můj názor založený na tom, co jsem slyšel a viděl, je, že mulla Umar měl srdeční příhodu, která vedla buď ke krvácení či menší mozkové cévní příhodě, nebo k obojímu,“ řekl americké agentuře lékař a dodal, že Umar měl po operaci potíže mluvit.

To měl potvrdit jiný zdroj z rady tálibů v pákistánské Kvétě, která je podle odhadů Umarovým útočištěm. Podle těchto zdrojů se Umarovi řeč postupně vrací.

Američtí představitelé podle listu záležitost prověřují. Pákistánský velvyslanec ve Spojených státech Husejn Hakkání však zprávu důrazně odmítl. „Někdy se tipy tajných služeb ukáží být mylné. Zpráva o mullovi Umarovi spadá do stejné kategorie. Možná si vybavíte podobnou z roku 2001 o Usámovi bin Ládinovi na dialýze, která se později ukázala být nepravdivou smyšlenkou těch, kdo chtěli zdiskreditovat Pákistán,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám