Hlavní obsah

Supermobil Nokia E7 se začne prodávat až v dubnu

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Nokia opět odkládá spuštění prodeje svého příštího vlajkového modelu E7. Ten se měl původně v obchodech objevit už v prosinci, nakonec ale finský výrobce posunul jeho uvedení na začátek letošního roku. Podle posledních informací se ale zákazníci novinky dočkají až v dubnu.

Foto: Novinky

Nokia E7

Článek

"Abychom uživatelům zajistili u E7 nejlepší možný přínos, rozhodli jsme se začít ji dodávat na trh počátkem roku 2011," sliboval v prosinci mluvčí Nokie. Oficiální prodejce telefonů Nokia v České republice však uvádí na svém webu něco jiného.

„První informaci o business telefonu Nokia E7 jsme přinesli někdy v létě roku 2010. Nyní již známe kompletní technickou specifikaci i předpokládaný termín prodeje, kterým bude v ČR duben,“ uvedla Nokia ve svém internetovém obchodě.

Foto: Novinky

Nokia E7

Model E7 nabídne velký čtyřpalcový displej s rozlišením 360 x 640 obrazových bodů a výsuvnou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejspíš nebude možné.

Srdcem telefonu bude procesor ARM1176 s frekvencí 680 MHz, který bude mít k dispozici 256 MB operační paměti. Pro uložení dat bude novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB.

Foto: Novinky

Nokia E7

Ve výbavě Nokie E7 nebude chybět Bluetooth, WiFi, nebo GPS s doživotní aktualizací map zdarma [celá zpráva].

Součástí bude i vestavěný fotoaparát s rozlišením osm megapixelů. Ten bude vybaven dvoubodovým bleskem a bude schopný natáčet i videa ve vysokém rozlišení.

Cena novinky by se měla pohybovat okolo 15 000 korun.

Nokia E7 bude nepřímo navazovat na model N97, respektive N97 mini, který byl svého času vlajkovou lodí finského výrobce. Oba modely mají shodnou konstrukci - tedy dotykový displej, který je doplněn výsuvnou klávesnicí.

I tak bude ale v některých ohledech novinka zaostávat. Řeč je například o vestavěné paměti. Nokia N97 měla v základu paměť 32 GB, model E7 má pouze polovinu, kterou navíc proti předchůdci není možné rozšířit pomocí paměťových karet.

Nižší kapacitu paměti můžeme vysvětlit především zaměřením novinky. Zatímco N97 okouzlila jako dokonalý multimediální telefon, E7 cílí na manažery.

Pro úplnost dodejme, že Nokia N97 je vybavena procesorem ARM11 taktovaným na 434 MHz, 128 MB operační paměti, GPS, WiFi, technologií Bluetooth, 3,5palcovým displejem (360 x 640 obrazových bodů) a pětimegapixelovým fotoaparátem s optikou Carl Zeiss a duálním LED bleskem.

Nokia N97 se i přes své stáří ještě prodává v některých obchodech za cenu okolo 7500 Kč.

Foto: Reuters

iPhone 4

Většinu uživatelů ale bude spíše než srovnání s historií zajímat současná konkurence na trhu. Tou největší jistě bude jeden z nejpopulárnějších telefonů současnosti – iPhone 4.

iPhone 4 je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940 x 640 obrazových bodů. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické.

Kamera na zadní straně přístroje má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý. Nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory.

iPhone 4

iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin.

Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi. Poslouchat non stop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

Cena iPhonu 4 startuje na 16 tisících korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám