Hlavní obsah

V Itálii omezili imunitní zákon, Berlusconi může před soud

Novinky, rei
Řím

Italský ústavní soud ve čtvrtek omezil tzv. imunitní zákon. Znamená to, že premiér Silvio Berlusconi může být zbaven imunity a souzen kvůli údajné korupci a daňovým únikům.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Média už před verdiktem avizovala, že patnáctičlenný soud je v názoru na stávající podobu zákona rozdělen zhruba na polovic, takže se očekával spíše výsledek v podobě kompromisu. Soud se nakonec skutečně rozhodl pro nejčastěji zmiňovanou variantu možnosti pro soudce v jednotlivých případech zvážit, zda u podezřelého zákonná překážka zaručující imunitu existuje.

Zákonnou překážkou je míněna vážná nemoc nebo třeba premiérská a ministerská funkce. V takovém případě může být soudní proces pozastaven až na rok a půl.

Poprvé soud zákon zrušil

Zákon, který byl původně přijat předloni v červenci jen pár týdnů po nástupu Berlusconiho k moci, kritizovali premiérovi odpůrci jako „jemu šitý na míru“, protože Berlusconimu už tehdy hrozilo trestní stíhání. Norma původně zakotvovala, že imunitu mají vládní činitelé po zbytek funkčního období.

Ústavní soud zákon ovšem už loni jednou zrušil, načež byla zkrácena délka imunity na maximálních 18 měsíců. Zákon byl navíc považován za dočasný a vláda měla připravit nový, což však neučinila.

Berlusconi: Je mi to jedno

Premiéru Berlusconimu tedy nadále hrozí především obnovení procesu za údajné podplácení britského právníka Davida Millse, který podle žaloby pomohl falešnou výpovědí premiérovu mediálnímu koncernu Mediaset uspět v procesu kvůli daňovým únikům. Mills prý za svou výpověď dostal podle některých zdrojů 600 000 dolarů (téměř 10,3 miliónu korun).

Berlusconi rovněž čelí obvinění z daňových úniků při nákupu televizních práv Mediasetem.

Silvio Berlusconi se dal minulý týden slyšet, že rozhodnutí soudu pozicí jeho vlády neotřese a je mu zcela jedno, zda ty „směšné“ soudy budou pozastaveny anebo nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám