Hlavní obsah

Pád letadla u Smolenska zavinili piloti pod tlakem vedení, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský Mezistátní letecký výbor ve středu předal polské straně závěrečnou zprávu o leteckém neštěstí u Smolenska, při kterém loni 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a dalších 94 lidí. Podle ruské strany havárii zavinili piloti, kteří byli pod tlakem vedení.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident.

Článek

"Bezprostřední příčinou leteckého neštěstí se jeví to, že se posádka za nepříznivého počasí včas nerozhodla přeletět na záložní letiště. Letadlo klesalo v podmínkách, kdy nebylo vidět pozemní orientační body. Posádka náležitě nereagovala na varování systému včasné výstrahy (před srážkou se zemí). To vedlo ke katastrofě," uvedla šéfka ruského leteckého výboru Taťjana Anodinová.

Na vyšetřování nehody se podíleli i polští odborníci. Po počáteční chvále ruské vstřícnosti ale polský premiér Donald Tusk zprávu ruských vyšetřovatelů z října odmítl. Dokument podle něj není v souladu s Chicagskou úmluvou o mezinárodním civilním letectví, je povrchní a některé jeho závěry jsou neopodstatněné. Na polské připomínky mělo možnost reagovat před vypracováním závěrečné zprávy Rusko.

Dokument obsahuje informace o prozkoumaných troskách z havarovaného letadla, záznamy černých skříněk z paluby letadla i řídicí věže, a také hodnocení postupu posádky Tu-154 i osazenstva kontrolní věže ve Smolensku.

Polská opozice: je to žert

Polská opozice vedená bratrem zesnulého prezidenta Jaroslawem zprávu označila za žert, který si z Polska Rusové tropí.

Pawel Deresz, vdovec po jedné z poslankyň, která byla jednou z obětí leteckého neštěstí, řekl, že se splnily jeho nejhorší předtuchy. "Bál jsem se, že zpráva bude... výčtem polských chyb, a tak se stalo," uvedl.

Premiér Donald Tusk se ke zprávě ještě nevyjádřil, učiní tak ve čtvrtek.

Polská delegace v čele s prezidentem Kaczyńským letěla loni v dubnu uctít památku polských důstojníků zmasakrovaných v lesích u Katyně Rusy na přímý rozkaz Stalina. Média dříve spekulovala, že piloti byli pod velkým tlakem, aby se strojem přistáli symbolicky ve Smolensku. Tamní letiště ale bylo zastaralé a v místě byla hustá mlha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám