Hlavní obsah

Nečas s Johnem si vyjasňovali stanoviska k výběru policejního prezidenta

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) si v úterý s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) ujasňoval výběr policejního prezidenta. Po schůzce oznámili, že se chtějí vyhnout jakémukoliv možnému zpochybnění výběru nového policejního prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

Nečas uvedl, že Johna seznámil se svými námitkami a obavami ohledně způsobu výběru. Předseda vlády se už dříve dal slyšet, že mu vadí desetičlenná komise, kterou John navrhl, a označil ji za kočkopsa. [celá zpráva]

Premiér zdůraznil, že jde o to, aby výběr policejního šéfa byl legislativně čistý a odpovídal služebnímu zákonu. Důležitá je podle premiéra i politická průchodnost. Chtěl by se vyhnout i tomu, aby mohl být výběr policejního prezidenta soudně napadnutelný.

John i Nečas se shodli, že výběr musí být transparentní. O celém procesu výběru budou ve středu jednat odborníci, další setkání plánují i Nečas s Johnem.

John původně  chtěl, aby byl policejní prezident vybrán do 15. ledna, po úterním setkání se s Nečasem shodl, že výběr nelze uspěchat.

Nového policejního prezidenta by měla podle Johna vybírat desetičlenná komise, v úterý v ní přijali účast zástupci ČSSD, exministři vnitra František Bublan a Martin Pecina. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám