Hlavní obsah

Gross přerušil členství v ČSSD kvůli kauze privatizace dolů

Právo, ČTK, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross přerušil členství ve straně. A to kvůli kauze privatizace Mostecké uhelné. Podle čtvrteční Mladé fronty Dnes totiž několik lidí, kteří mají ke Grossovi blízko, před jedenácti lety v souvislosti s touto privatizací zřejmě získalo mnohamilionové provize.

Článek

Strana o tom informovala ve čtvrtek v tiskové zprávě. "ČSSD bere na vědomí dnešní rozhodnutí Stanislava Grosse požádat o přerušení členství v ČSSD do doby provedení všech úkonů státního zastupitelství a policie, spojených s poskytnutím právní pomoci švýcarskému soudu," uvedl Sobotka.

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka v reakci uvedl, že vedení ČSSD se bude kauzou privatizace Mostecké uhelné zabývat v pátek ráno na jednání v Lidovém domě.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek požaduje minimálně v první fázi stanovisko středočeské organizace ČSSD, a také účast jejího předsedy Richarda Dolejše na jednání vedení strany. Hejtman dokonce požaduje, aby špičky soc. dem. zvážily výzvu dotčeným aktérům přerušit členství ve straně.

Rozhodně budu požadovat informaci o této kauze a celkovém postupu středočeské ČSSD a na základě toho také stanovisko vedení ČSSD, které musí zvážit i možnou výzvu dotčeným aktérům, aby přerušili členství ČSSD do vyšetření a objasnění celé věci
Michal Hašek

„Rozhodně budu požadovat informaci o této kauze a celkovém postupu středočeské ČSSD a na základě toho také stanovisko vedení ČSSD, které musí zvážit i možnou výzvu dotčeným aktérům, aby přerušili členství ČSSD do vyšetření a objasnění celé věci,“ sdělil Hašek.

Sobotkovi je divné, že mu Hašek nevolal

Sobotka na dotaz Práva uvedl, že jednání vedení strany svolá. Pozastavil se ale nad tím, že mu Hašek ještě nevolal a vydal ve věci tiskovou zprávu. "Samozřejmě kterýkoliv člen grémia může požádat o jeho svolání a já tak nepochybně učiním. Jenom nerozumím tomu, proč je tato žádost podávána formou tiskové zprávy a Michal Hašek mi nezavolal," uvedl Sobotka.

Informace čtvrteční MfD vyplývá z dokumentů, které před koncem loňského roku poslal na Vrchní státní zastupitelství v Praze jako žádost o pomoc vyšetřující soudce ze Švýcarska. Tamní úřady se prodejem dolů zabývají již léta kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět miliónů dolarů (tehdy přes 170 miliónů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 miliónů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu.

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Musela údajně peníze dále přerozděloval. Z dokumentů švýcarských úřadů vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty Jiřího Martinka a Antonína Sýkory.

Na Grossovo doporučení se stal náměstkem ministra

Někdejší Grossův poradce Martinek dostal na český účet 300 000 dolarů (dle tehdejšího kurzu přes deset milionů korun), na švýcarský účet vedený na jméno Antonína Sýkory přišlo 85 000 dolarů (2,9 miliónu Kč).

Antonín Sýkora, tehdejší člen ČSSD a později poslanec, je otcem Roberta Sýkory, který byl Grossův přítel. Na Grossovo doporučení se Robert Sýkora stal v minulosti náměstkem ministra průmyslu. Gross zase od Sýkory v roce 2007 koupil za necelých 20 miliónů korun podíl ve společnosti Moravia Energo, který obratem prodal za 110 miliónů korun.

Gross MfD řekl, že je pro něj informace o provizích nová. Robert i Antonín Sýkora jakoukoliv spojitost s provizemi kolem dolů rezolutně popírají. Martinek není k nalezení a pro MfD se také nevyjádřil. Musela po tragické události, kdy spadl z posedu, nekomunikuje a je nesvéprávný.

Podle deníku se právě šéf středočeské soc. dem. Dolejš, jehož účast na jednání vedení strany Hašek požaduje, dobře znal s Martinkem. V roce 1999 společně vlastnili poradenskou firmu LZ-PROFIN. Dolejš se brání tím, že byl ve firmě pasivní. Doplnil, že v době rozhodnutí vlády o prodeji podílu v Mostecké uhelné již s Martinkem nespolupracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám