Hlavní obsah

Republikáni zahájili tažení proti Obamově zdravotní reformě

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Washingtonu se ve středu poprvé sejde nově zvolený Kongres USA. Republikáni, kteří radikálně ovládli Sněmovnu, už vyhlásili válku zdravotní reformě prezidenta Baracka Obamy, kterého čeká druhý poločas v Bílém domě a bitva o znovuzvolení v roce 2012.

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Barack Obama se v úterý s rodinou vrátil z dovolené na Havaji.

Článek

Sněmovní republikáni, podle nichž je reforma příliš nákladná, plánují hlasovat o jejím zrušení už 12. ledna. Je to útok na jádro domácí Obamovy agendy, jež má rozšířit pojištění na desítky miliónů potřebných Američanů a nasadit uzdu libovůli pojišťoven a předražování léků.

Reforma, která se má hradit i novými daněmi a penězi z fondu péče o seniory, však vyvolává mezi Američany odpor. Stal se motorem hnutí tzv. čajových párty proti horentním vládním výdajům v době krize a raketově rostoucímu deficitu.

Zrušit zákon však lze opět jen zákonem, který projde oběma komorami Kongresu. Senát ovšem zůstal v rukou demokratů (53:47) a ti napsali novému šéfovi Sněmovny Johnu Boehnerovi, ať s nimi nepočítá. Navíc prezident má jako poslední obranu právo veta.

Demokraté v Senátu připraveni neustoupit

„Přidá se k nám mnoho demokratů. Vždyť reforma prošla jen o sedm hlasů,“ tvrdil přesto republikán Fred Upton. Senát podle něj bude pod tlakem. Věří, že dost hlasů by bylo i k překonání Obamova veta (nejméně dvě třetiny v každé z komor).

Tato strategie má ale slabinu: letos se začínají uplatňovat populární opatření reformy, která nepotřebují žádné výdaje: například zlevnění léků pro seniory o polovinu či možnost rodičů připsat na svou pojistku děti do 26 let. Rodiny tím uspoří tisíce dolarů ročně.

Kongres čeká série bitev
Poměr silrepublikánidemokraté
Sněmovna:242193
Senát:4753
Předsedou Sněmovny je John Boehner.
První na pořadu je zdravotní reforma.
Čekají se slyšení o výdajích vlády.
Kongres musí dokončit rozpočet.

Do příštích voleb Kongresu a prezidenta za dva roky by proto mohla podpora republikánům opadnout. Zvlášť když získají image inkvizitorů Obamovy administrativy a ekonomika se výrazně oživí, za což by si body připsal především prezident. Darrell Issa, nový šéf výboru pro dohled a vládní reformu, však jeho vládu označil za „nejzkorumpovanější“ a míní s ní zúčtovat. Chystá sérii slyšení od efektivnosti vytváření pracovních míst až po skandál kolem úniku tajných diplomatických depeší.

Obamovi nezbývá než opustit levici

Obama je po loňském volebním debaklu demokratů v silné defenzivě, zatímco bitva o Bílý dům 2012 fakticky začala. Rychle proto změnil taktiku. Prosincovým kompromisem o prodloužení daňových úlev se vydal do politického středu i za cenu rozchodu s levicí.

„Realitou je, že liberálové dnes tvoří 22 procent voličstva. S tím volby nevyhrajete,“ řekl exporadce Obamovy kampaně David Morey. Manévr, jímž vzal hodně větru z plachet opozici, usnadňuje prezidentovi fakt, že nebude čelit primárním volbám.

Jeho hlavním partnerem je nyní šéf Sněmovny John Boehner, v této funkci třetí nejvyšší ústavní činitel. Jak spolu vyjdou, se ukáže brzy. Lítý boj se svede kolem toho, zda se neduživá ekonomika už obejde bez berliček vládní pomoci, přičemž na konečnou podobu stále čeká rozpočet nynějšího finančního roku, který začal už loni v říjnu, i ten příští.

Reklama

Výběr článků

Načítám