Hlavní obsah

Nečas považuje Johnovu protikorupční strategii za nedopracovanou

Právo, rsk
Právo
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý na tiskové konferenci prohlásil, že k protikorupční strategii, kterou má do vlády ve středu předložit ministr vnitra Radek John (VV), mají zásadní připomínky ministři za ODS a že bude požadovat její dopracování.

Článek

Předseda vlády například chce vypracovat konkrétní zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů do poloviny tohoto roku, plně zapracovat připomínky Národní ekonomické rady vlády (NERV), výběrová řízení na zakázky nad jeden milión korun, či aby politické strany si musely vést účty u České národní banky.

Není pravda, že materiál je bez zásadních připomínek. „Kvalitní korupční strategie je jedním z klíčových úkolů vlády i prioritou ODS. Dokument však musí být kvalitní a na dobré úrovni,“ prohlásil Nečas. Premiér nechtěl předjímat, zda ve středu vláda dokument nakonec schválí. Výrok ministra Johna, že Úřad vlády „mrzačí“ svými připomínkami protikorupční strategii, označil Nečas za nepřijatelný. Podle premiéra však na 95 procentech protikorupčních opatření však v kabinetu panuje shoda.

Nečas například kritizoval, že některé body protikorupční strategie se zmiňují jen o analýzách opatření, nikoli o konkrétních řešeních, například v případě generální inspekce. „Jako vstupní materiál strategii vítáme, chceme však, aby byla kredibilní,“ doplnil Nečas.

Kritiku přidal i Pospíšil

Kromě premiéra se ke kritice Johnovy protikorupční strategie přidal i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kterému se nelíbí například zavádění centrálního registru oznámení podle zákona o střetu zájmu, a šéf rezortu obrany Alexandr Vondra, který také kritizoval vágní návrh o zavedení generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vondra dále uvedl, že ODS má obavy z politizace výběru policejního prezidenta a kritizoval Johnův návrh „grémia politiků“, kteří by se měli na výběru nového šéfa policie podílet. Vondra zdůraznil, že policejní prezident musí být nezávislou figurou. „Mám obavy z přílišného vlivu ministra dopravy (Víta Bárty) a vlivu firmy ABL na Policii ČR,“ uvedl Vondra.

Bárta: Výběr policejního prezidenta nikdy nebyl tak transparentní

Bárta Vondrovy obavy označil za nesmyslné, podle něj tím šéf obrany odvádí pozornost od podstaty věci. Podle něj VV svými postupy naopak celý proces nominace zprůhledňují.

"Výběr policejního prezidenta desetičlennou komisí nikdy nebyl tak transparentní jako nyní. Jsem rád, že se nevybírá za zavřenými dveřmi, jak by si to asi ODS přála," řekl Bárta Právu.

Podle svých slov nerozumí tomu, jak by jako ministr dopravy mohl mít na řízení policie vliv. "Z deseti členů komise s nikým nejezdím na dovolené a nemám osobní vztah. Nejosobnější vztah mám s paní doktorkou Čírtkovou, která mi dala trojku z psychologie na policejní akademii," dodal Bárta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám