Hlavní obsah

Státní zástupce zrušil stíhání agresivního řidiče z D1

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal

Krajské státní zastupitelství vrátilo policii k došetření případ řidiče, který agresivní jízdou údajně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu na dálnici D1. Žalobci uvedli, že se trestné činy poškozování cizí věci a pokus o ublížení na zdraví nestaly. Aleš Trpišovský byl kvůli těmto činům stíhán. Policie znovu vyslechne svědky.

Článek

Podle mluvčího středočeské policie Pavla Truxy policisté na případu nadále pracují a mluvit o jeho ukončení je zatím předčasné. Krajská státní zástupkyně Miloslava Zagarová řekla, že v této fázi nebyl nikdo obviněn.

Žalobci policii kauzu vrátili, jelikož podle nich bylo trestní stíhání zahájeno předčasně, spis prý navíc trpí podstatnými vadami.

Policisté se také zabývají tím, zda registrační značka na voze vyšetřovaného vozidle odpovídá českým zákonům a normám. "Tímto možným přestupkem se zabýváme," řekl Truxa.

Původní vyšetřovatel odešel

Původní vyšetřovatel Trpišovského incidentu Radek Vokál ze středočeské kriminálky se rozhodl z případu odejít. „Případu jsem se vzdal sám po dohodě s nadřízeným, protože jsme byli nařčeni z manipulace se svědky,“ vysvětlil Právu. Kauzu podle něj převezme některý z jeho kolegů. „Případ zůstává na krajské správě a na té kvalifikaci si trváme,“ podotkl Vokál.

Ten uvítal i změnu státního zástupce, kterým je nově Tomáš Milec ze středočeského Krajského státního zastupitelství. Ten byl žalobcem i v loňském případu Luboše Laciny, který dostal za pirátskou jízdu na dálnici pět let vězení.

„Pan doktor Milec je znalec, který právu rozumí. Osvědčil to ve všech případech, na kterých jsem s ním pracoval,“ podotkl vyšetřovatel. Policie bude muset na případu začít pracovat opět od začátku. Protože ale státní zástupkyně zrušila obvinění Trpišovského jako nezákonné, nejbližší kroky policistů nebudou dokazováním a nebudou použitelné jako důkaz v případném trestním řízení

„V současné chvíli vlastně trestní stíhání neprobíhá,“ zdůraznil pro Právo státní zástupce Milec. „Policie znovu musí zvážit všechny důkazy, které tam jsou, popřípadě obstarat některé další a potom znovu rozhodnout, zda se stíhání zahájí nebo ne a pro jaké konkrétní jednání,“ vysvětlil Milec

Zastal se kolegyně, která původní stíhání zrušila. „To, jak to proběhlo původně, muselo být zrušeno, protože rozhodnutí se nám zdálo předčasné a samo o sobě to usnesení neobsahovalo to, co by mělo mít. Kdyby se mi to dostalo do ruky, samozřejmě bych postupoval stejně,“ dodal Milec.

Před jinými auty měl prudce brzdit

Podle policie řidič minulý týden ve dvou případech předjel pomalejší automobily zprava, opět se před ně zařadil a prudce brzdil. Tím donutil řidiče k zastavení. V jednom případě řidič pomalejšího auta nestačil zabrzdit a havaroval. Muž se podle policistů dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, za což mu hrozilo pět až 12 let vězení. [celá zpráva]

Agresivní řidič je třiačtyřicetiletý šéf developerské firmy Aleš Trpišovský. V pondělí v TV  Prima odmítl, že by jel agresivně a tvrdil, že policie na něj od počátku pohlížela jako na viníka. S řidičem, jenž do něj zezadu narazil, si údajně na sebe během jízdy ukazovali vulgární gesta a nadávali si. [celá zpráva]

Tvrdí, že za nehodu nemůže, brzdit začal, protože před ním brzdilo jiné auto a vůz za ním už nestačil dobrzdit.

Reklama

Výběr článků

Načítám