Hlavní obsah

Za pád tisíců kosů z nebe mohly nejspíš ohňostroje

Beebe

Američtí vědci jsou přesvědčeni, že za pád tří tisíc kosů na arkansaské město Beebe mohou silvestrovské ohňostroje. Uvedla to podle BBC Karen Roweová z Arkansaské komise pro zvěř a ryby (AGFC).

Vědci rozluštili záhadu smrtelného "ptačího deště" v ArkansasuVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Podle Roweové zřejmě ptáci letěli kvůli ohňostrojům příliš nízko, aby se vyhnuli explozím a naráželi do objektů. „Kosi letěli na úrovni střech (domků) místo, aby letěli nad úrovní stromů,“ řekla a dodala: „Kosi mají špatný zrak, a tak začali narážet do věcí.

V krátkém prohlášení ale doplnila, že budou potřeba ještě další výzkumy a testy těl mrtvých ptáků, aby se příčina tajemství odhalila. Existují i další hypotézy.

Už bylo vyloučeno, že by kosi byli otráveni, protože otrava se neobjevila u jiných druhů živočichů. Je také možné, že hejno překvapila bouře. Na Silvestra se přes Arkansas prohnalo několik tornád.

Foto: Reuters

Jeden z kosů, kteří spadli z nebe.

Nejpravděpodobnější jsou ale petardy. Obyvatelé uvedli, že před pádem ptáků slyšeli hlasité ohňostroje. „Začali bláznit, za letu naráželi jeden do druhého,“ uvedl mluvčí AGFC Keith Stephens k chování ptáků.

Ptáci také naráželi do domů, aut, stromů a někteří si to namířili přímo do země.

Podle svědků ti kosi, kteří pád přežili, se motali jako opilí. „Ptáci padali na ulice, dvorky všude,“ řekl Robby King z okresního úřadu pro divokou přírodu „Na některých místech bylo těžké jet po ulici, aniž byste je přejeli.“

Foto: Reuters

Veterinář Brandon Doss zkoumá mrtvé kosy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám