Hlavní obsah

Nad Arkansasem pršely na Silvestra z nebe tisíce mrtvých kosů

Beebe

Američtí odborníci se snaží zjistit, co způsobilo úhyn více než tisícovky kosů, kteří na Silvestra mrtví popadali z oblohy na město Beebe v Arkansasu. V neděli o tom napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto severoamerického kosa

Článek

Arkansaská komise pro divokou zvěř a ryby začala dostávat zprávy o mrtvých ptácích před páteční půlnocí. Mrtví kosi padali do oblasti o délce asi jednoho a půl kilometru. Mimo tento "vymezený" prostor mrtví ptáci nalezeni nebyli.

Ornitoložka Karen Roweová řekla, že ptáci vykazovali fyzické trauma. "Hejno možná bylo zasaženo bleskem nebo krupobitím ve velkých výškách," poznamenala.

Komise nevylučuje, že ptáky v oblasti mohly vyděsit pyrotechnické hrátky a že opeřenci mohli zemřít kvůli stresu.

Do specializovaných laboratoří ve Wisconsinu bude posláno 65 mrtvých kosů k provedení testů.

Roweová nicméně připomněla, že podobné události jsou zaznamenávány na více místech. A prováděné testy bývají "obvykle neprůkazné". Zároveň vyslovila pochybnost, že by ptáci byli otráveni.

Ve státě řádilo tornádo

Nabízí se ovšem i další možnost. Podobné jevy, kdy padají z nebe i různé druhy zvířat, se často vysvětlují působením například tornáda nebo hurikánu, které vynesou živočichy do atmosféry, a poté, co jejich síla poleví, mrtvá zvířata opět spadnou na jiném místě k zemi.

Právě přes státy Arkansas, Missouri a Illinois se v pátek přehnalo silné tornádo, které usmrtilo šest lidí, další desítky utrpěly zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám