Hlavní obsah

Čínu s Ruskem spojil první ropovod

Novinky, rei

Největšího producenta ropy na světě Rusko a největšího světového spotřebitele energie na planetě Čínu spojil první ropovod. První dodávky ze Sibiře do severočínského Ta-čchingu jím začaly podle plánu proudit v sobotu, potvrdily obě země.

Foto: Profimedia.cz

Ropovodem má do Číny každoročně proudit 15 miliónů tun ruské ropy.

Článek

„Je to začátek nové energetické spolupráce mezi Čínou a Ruskem,“ uvedl při spuštění ropovodu na čínsko-ruské hranici jeden z ředitelů čínské petrolejářské společnosti PetroChina Jao Wej.

Ruské ropovody ze západní Sibiře zatím směřovaly jen do Evropy a do Číny se ropa dopravovala po železnici. V Číně ale roste hlad po energiích a už se pracuje na prodloužení stávajícího ropovodu do celkové délky 4 700 kilometrů. Tato druhá fáze má být dokončena do tří let.

Dosavadní práce stály v přepočtu téměř půl biliónu korun a z části je financuje čínská strana.

Ruský premiér Vladimir Putin prohlásil, že projekt je zároveň součástí snahy Moskvy diverzifikovat své dodávky a nespoléhat se jen na vývoz do jedné oblasti.

Z Ruska by novým ropovodem v příštích dvou desetiletích mělo každoročně do Číny přitéct 15 miliónů tun ropy, tedy asi 300 000 barelů suroviny denně.

Čína a Rusko dosáhly svých prvenství v uplynulých dvou letech. Rusko v těžbě ropy předběhlo Saúdskou Arábii v roce 2009, Čína ve spotřebě energie překonala USA v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám