Hlavní obsah

Euro má šanci 1:5 přežít současnou krizi, tvrdí analytici

Novinky, pst

Z analýzy uznávaného Centra pro výzkum ekonomiky a podnikání (CEBR) vyplývá, že euro má jen 20procentní šanci, že přežije jako společná měna současné otřesy ve členských státech eurozóny. Finanční krize, která postihla Řecko a Irsko, se totiž nejspíš rozšíří i do dalších zemí, které mají značné problémy se schodky veřejných rozpočtů.

Foto: Profimedia.cz

Jedno euro

Článek

Mezi horké kandidáty na vážné problémy patří nyní Itálie se Španělskem, tedy třetí a čtvrtá největší ekonomika mezi zeměmi, kde se platí eurem, za Německem a Francií. „Dáváme euru šanci 1:5, že přežije v současné podobě příštích deset let,“ řekl serveru MailOnline výkonný šéf CEBR Douglas McWilliams.

A potíže eurozóny se dotknou i dalších evropských zemí nejen v eurozóně, ale v celé Evropské unii, protože jsou si navzájem největšími obchodními partnery. Je především možné očekávat tlak na sanování schodků a přenášení nákladů na záchranné plány na daňové poplatníky v celé EU. Jen záchranný balíček pro Řecko představuje 110 miliard eur a vyvolal hlasy volající po zrušení eura, které by s dalšími podobnými nároky dozajista zesílily.

Domnívám se, že euro položí neschopnost většiny zemí zavést tvrdou a nezbytnou léčbu, která by zajistila konkurenceschopnost jejich ekonomik v dlouhodobém horizontu
Douglas McWilliams, CEO CEBR

Itálie a Španělsko přitom nejsou jedinými zeměmi, které se mohou ocitnout ve vážných problémech. CEBR se také obává o situaci v Portugalsku, Belgii a dokonce Francii. Euro by tak nemuselo podle analýzy přežít ani příští rok, přestože je to jen málo pravděpodobné, protože se očekává, že Francie a Německo se budou snažit udržet společnou měnu za téměř každou cenu.

„Domnívám se, že euro položí neschopnost většiny zemí zavést tvrdou a nezbytnou léčbu, která by zajistila konkurenceschopnost jejich ekonomik v dlouhodobém horizontu,“ tvrdí McWilliams. A zároveň dodává, že pokud euro nezkolabuje během deseti let, tak se pravděpodobně dostane příští rok na úroveň dolaru. Před rokem se euro obchodovalo za 1,45 dolaru. Loni postupně oslabilo na dnešních 1,33 dolaru.

A tak přestože nejvýznamnější představitelé eurozóny se navzájem ujišťují o prospěšnosti společné měny a zájmu na jejím udržení [celá zpráva], věřitelé již znervózněli. Náklady na půjčení peněz pro země označované jako PIGS (zkratka pro Portugal, Ireland, Greece a Spain, ale také anglicky „prasata“) raketově vzrostly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám