Hlavní obsah

Uvězněným lupičkám prominuli doživotí, jedna musí druhé darovat ledvinu

Jackson

Mississippský guvernér Haley Barbour ve čtvrtek potvrdil, že prominul doživotní trest dvěma odsouzeným sestrám Jamie a Gladys Scottovým, které uloupily jedenáct dolarů. Podmínkou ale podle něj je, že jedna z nich daruje ledvinu na transplantaci té druhé.

Článek

Barbour trest oběma ženám pozastavil a uvedl, že ženy již nepovažuje za veřejnosti nebezpečné. „K dnešnímu dni si sestry odseděly 16 let ze svého trestu. Měly by právo na podmínečné propuštění v roce 2014. Jamie Scottová ale potřebuje pravidelnou dialýzu a její sestra jí nabídla svou ledvinu,“ uvedl Barbour podle serveru rádia WAPT ve zdůvodnění, proč se rozhodl jim trest prominout.

Zástupci mississippského nápravného zařízení jsou přesvědčeni, že sestry už nepředstavují pro společnost nebezpečí. Navíc zdravotní stav Jamie Scottové představuje pro stát Mississippi značné náklady.

Osmatřicetiletá Jamie podstupuje každý den dialýzu, která prý Mississippi ročně přijde na 190 000 dolarů (3,6 miliónu korun).

Zároveň ale Barbour upozornil, že pokud sestry poruší jím stanovené podmínky, mezi něž patří darování ledviny, může své rozhodnutí změnit.

Jamie Scottová a její sestra Gladys byly odsouzeny před 16 lety za účast na ozbrojené loupeži. Byly ve skupině tří mladistvých, kteří použili při loupeži brokovnici. Oloupili u silnice dva muže. Obě sestry z loupeže získaly 11 dolarů.

Tvrdý rozsudek vynesený nad oběma sestrami v minulosti kritizovaly některé organizace na ochranu občanských práv. V září za propuštění žen, pochodovaly stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám