Hlavní obsah

Budovy s šupinatými fasádami jsou architektonickou chloubou měst

Novinky, Kristýna Křížová

Fasády, které z dálky připomínají šupiny vodních živočichů, jsou zajímavým architektonickým oživením měst. Organický design v kombinaci s moderním provedením láká pozornost kolemjdoucích a stavby si tak rychle získávají své příznivce. V poslední době jich vzniklo hned několik. Prohlédněte si je.

Článek

Na konci roku se v západosibiřském městě Chanty-Mansijsk uskutečnila 39. šachová olympiáda. K nejnovějším stavbám města, jehož administrativní středisko patří mezi nejbohatší města v Rusku, přibylo sídlo šachového klubu - Chess club. Budova vznikla podle projektu nizozemského architekta Ericka van Egeraata a její vnější obal tvoří pozinkované šupiny. Architekt Egeraat pro svůj blob navrhl lesklý kovový plášť, který je v noci nasvícený mnoha různobarevnými světly.

Budova, ve které sídlí šachový klub, byla otevřena 7. prosince, je perfektně odhlučněná a nechybí v ní tribuny pro vážené hosty. Má podlahovou plochu osm tisíc metrů čtverečních a slouží i k jiným různým konferencím.

Šupinatou fasádu má i budova Geox Beating Building v Miláně. Plášť budovy tvoří 734 samostatně se pohybujících ocelových plátů. Pláty slouží i jako solární panely. Budově se přezdívá "Breathing building" - Dýchající budova.

Autory jsou Dante O. Benini & Partners Architects. Obchodní centrum má tisíc metrů čtverečních. Desky mají tři různé odstíny - zlatý, bronzový a měděný. Elektronický pohyblivý systém umožňuje desky otvírat a zavírat podle potřeb klimatizace.

"Rybím" povrchem se pyšní i stavba knihovny, kterou navrhli Ralf Fleckenstein a Katharina Feldhusenová z architektonického studia FF Architekten. Stavbu ve městě Luckenwalde v Německu pojali originálním způsobem a tak ji zdobí šupinatá fasáda v barvě zlata. [celá zpráva]

Podobné budovy ale vznikly i v Praze. Budovy se šupinatými fasádami tak mohou obdivovat třeba studenti architektury v Dejvicích.

Foto: Novinky

Pestrobarevné stavby s šupinatou fasádou na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Šupinatá střecha zase zdobí rozvlněný dům v Polsku. [celá zpráva]

Inspiraci architekti mohli načerpat třeba domu Batlló od Antoniho Gaudího. Tuto stavbu zdobí barevná fasáda a střecha imitující dračí kůži. Stavba stojí na třídě Passeig de Grácia v Barceloně mezi dalšími secesními domy.

Foto: Profimedia.cz

Casa Batló od Antoniho Gaudího.

Inspirace organickými tvary a mořskými živočichy je v architektuře a designu čím dál častější a soudobé architektuře to rozhodně není na škodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám