Hlavní obsah

Pobřeží slonoviny je na pokraji genocidy, varoval velvyslanec OSN

Novinky, rei
Abidžan

Nově jmenovaný velvyslanec OSN v Pobřeží slonoviny Youssoufou Bamba varoval, že země je na pokraji genocidy. Dosavadní prezident Laurent Gbagbo, který ve volbách prohrál, odmítá úřad předat vítězi Alassanu Ouattarovi, a to ani přes výzvy Západu i sousedních států. Ze země už uprchlo téměř 20 000 lidí a povolební násilí si vyžádalo přes 170 mrtvých.

Foto: Luc Gnago , Reuters

Žena v Abidžanu míjí vozidlo mise OSN.

Článek

Bamba popsal „rozsáhlá porušování lidských práv“ v důsledku politických nepokojů. Gbagba vyzval, aby odstoupil. „Pro mne ta debata skončila, mluvíme jen o tom, jak a kdy pan Gbagbo v úřadu skončí,“ řekl.

Dosavadní hlava státu Gbagbo tvrdí, že kandidát opozice v listopadových volbách vyhrál podvodem. Oba muži se dali inaugurovat. OSN obvinila státní média, že podněcují nenávistné nálady.

Podle Bamby byly volby „svobodné, spravedlivé, transparentní a demokratické“ a 172 lidí bylo zabito „jen proto, že chtěli promluvit a bránit vůli lidu“.

Foto: Reuters

Laurent Gbagbo

Tento týden u Gbagba neuspěla ani delegace tří západoafrických prezidentů, kteří se ho snažili přimět k rezignaci. Podle jejich vyjádření chtějí znovu jednat, ale pohrozili též použitím síly. Západoafrická hospodářská a měnová unie rovněž přidělila Ouattarově administrativě právo používat finanční konta Pobřeží slonoviny, která sdílí s členy unie společnou centrální banku.

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Alassane Ouattara (vlevo)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám