Hlavní obsah

Ranní třeskuté mrazy srazily teploty i na minus 27 stupňů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obzvláště mrazivá noc z úterý na středu srazila teploty na horách hluboko pod bod mrazu. V Jizerských horách naměřili meteorologové až minus 27 stupňů Celsia, na jiných místech se teploty ve vyšších polohách pohybovaly kolem minus 20 stupňů. V nížinách bylo nakonec kvůli inverzi oproti předpokladům tepleji. Podle předpovědi Meteopressu čekají většinu Česka ledová rána i nadále, oteplit by se mohlo mírně o víkendu.

Foto: Barth Lukas, ČTK

Ráno na horách bylo jasné a mrazivé.

Článek

"Kvůli nízké oblačnosti bylo během noci v údolích tepleji, než meteorologové původně předpokládali. Například v Peci pod Sněžkou naměřili minus 14,9 stupně Celsia, u pražské Ruzyně jen minus 8,3 stupně," sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V následujících dnech je třeba se podle ní připravit na nejchladnější období celého vánočního týdne. Přes den se budou teploty pohybovat mezi minus deseti až minus šesti stupni Celsia, ve čtvrtek a pátek se očekávají i mrazivá rána, kdy teploty budou klesat k minus 20 stupňům.

Nejnižší naměřené hodnoty v noci na středu
MístoTeplota
Jizerka-27 °C
Desná - Souš-21 °C
Černá v Pošumaví-20,6 °C
Šindelová-21 °C
Luční bouda-18 °C

Oteplit by se mělo o víkendu, kdy se větší část republiky ponoří do inverze, což obnáší také větší počet sněhových srážek. V neděli ráno se tak budou teploty pohybovat v průměru mezi minus třemi až minus sedmi stupni Celsia, přes den se vyšplhají k intervalu minus čtyři až nula stupňů. Obloha bude zatažená a očekávají se sněhové přeháňky či občasné sněžení.

Podobný inverzní charakter počasí by podle Honsové měl pokračovat až do 10. ledna. „Vypadá to, že té zimní sněhové pokrývky, kterou máme například v Praze už od 26. listopadu, se jen tak nezbavíme,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám