Hlavní obsah

Mír není možný, řekl šéf izraelské diplomacie

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v neděli znovu odmítl mír s Palestinci. Podle něj je za stávajících podmínek nemožný. Izraelci by podle něj s palestinskou stranou měli uzavřít méně ambiciózní dohodu, uvedla agentura AP.

Foto: Maya Hitij/Pool , Reuters

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman

Článek

„Je to nejen nemožné, je to prostě zakázáno,“ řekl Lieberman na setkání s izraelskými diplomaty k možné mírové dohodě. Vedení palestinské samosprávy na západním břehu, s nímž se Izrael zavázal vést rozhovory, podle něj není legitimní, protože odkládá volby. Mandát prezidenta samosprávy Mahmúda Abbáse skončí příští měsíc, ale termín voleb nebyl dosud stanoven.

Lieberman navrhl, aby Izrael místo mírového dohody usiloval o dočasnou, ale dlouhodobě platnou, dohodu o bezpečnosti a ekonomických záležitostech. Palestinská strana takovýto koncept dlouhodobě odmítá, neboť usiluje o zřízení vlastního samostatného státu, který by zakotvovala mírová smlouva.

Šéf izraelské diplomacie dodal, že i kdyby Izrael nabídl Palestincům Tel Aviv, "pořád by si našli důvod, proč dohodu s námi nepodepsat".

Liebermanův výrok o nemožnosti uzavřít mír přišel v týž den, kde izraelské nálety na hranici pásma Gazy zabily dva Palestince. Izrael útoky reagoval na množství raket, které z enklávy na jeho území v posledních dnech přiletěly.

Avigdor Lieberman je svým tvrdým postojem vůči Palestincům znám. Jeho názory ovšem ne vždy korespondují s názory premiéra Benjamina Netanjahua, který tvrdí, že chce mírovou dohodu. Jeho vláda však odmítá zmrazit výstavbu židovských osad na okupovaných územích a za takového stavu Palestinci odmítají jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám