Hlavní obsah

V Evropě začne rok 2011 zatměním Slunce

Novinky, pst

Částečné zatmění Slunce s rozedněním bude 4. ledna 2011 pozorovatelné v pásu táhnoucím se napříč Evropou až do Indie. Měsíc má překrýt sluneční kotouč v Evropě ráno ještě nízko nad obzorem na poměrně dlouhou dobu - přibližně 80 minut. Pro sledování zatmění se mají zájemci chránit skly se slunečními filtry, aby si nepoškodili zrak.

Článek

Zatmění Slunce bude mít podle Jaye Pasachoffa z Mezinárodní astronomické unie v různých oblastech odlišnou podobu. V Anglii Měsíc zastíní 75 procent Slunce, zatímco na kontinentě bude zatmění o něco výraznější a Luna si "ukousne" až 80 procent.

Dál na jihovýchod bude už Slunce na obloze výš a jeho překrytí bude menší. V Aténách bude zakryto 67 procent, v Izraeli a v Egyptě dokonce jen 55 procent kotouče.

„Částečná zatmění slunce jsou zábavná a pro mě jako specialistu na tento jev jsou mnohem více oddechovou záležitostí, protože všechno probíhá pomalu,“ vysvětluje Pasachoff, pro kterého to bude již 52. zatmění, které bude sledovat. Zatmívání bude podle něj celkově roztaženo na tři hodiny.

Nejbližší úplné zatmění Slunce má pak nastat až 12. listopadu 2012, ale Evropa z něj tentokrát nebude mít vůbec nic. Má být totiž pozorovatelné v pásmu od severovýchodu Austrálie napříč jižním Tichomořím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám